Na kométe našli stratený modul vesmírnej sondy Rosetta

TA3 ČTK
6.9.2016 10:26

Necelý mesiac pred ukončením svojej misie objavila sonda Rosetta svoj robotický modul Philae, ktorý pristál v novembri 2014 na kométe Čurjumov-Gerasimenko. Na svojom webe o tom informovala Európska vesmírna agentúra, ktorej sonda patrí.

Na kométe našli stratený modul vesmírnej sondy Rosetta
SITA/AP

Došla mu šťava

Modul Philae sa po pristátí stratil Rosette z dohľadu a od minulého leta s ním vedci nemali spojenie. Prieskumný modul Philae po pristátí na kométe fungoval asi 60 hodín, potom mu došla energia, a preto prešiel do stavu hibernácie. Neskôr sa však ale kométa priblížila k Slnku a sonda tak znovu získala energiu. Prvý signál vyslala vlani 13. júna, potom 24. júna a naposledy sa ozvala 9. júla 2015.

Philae ku kométe dopravila materská sonda Rosetta po desaťročnej púti vesmírom. Misia Rosetta patrila medzi najambicióznejšie projekty ESA. Cieľom bolo kométu podrobne preskúmať, vrátane jej vnútornej štruktúry. Vedci chceli s pomocou oboch aparátov získať viac poznatkov o vzniku Slnečnej sústavy.

Modul sa po komplikovanom pristátí stratil z dohľadu Rosetty a doteraz nebolo miesto, kde skončil, známe. Až na záberoch zhotovených 2. septembra kamerou OSIRIS, umiestnenou na Rosette, zo vzdialenosti 2,7 kilometra od povrchu kométy je jasne vidieť hlavnú časť sondy a dve z jej troch "nôh". Zo snímok je pritom zrejmá orientácia Philae, ktorá tiež vysvetľuje, prečo mali vedci na Zemi problémy pri nadväzovaní komunikácie s robotom po jeho pristátí 12. novembra 2014.

Na poslednú chvíľu

"Sme veľmi šťastní, že len mesiac pred skončením misie Rosetta sme konečne získali snímku Philae a uvideli ho v takom prekvapivom detaile," uviedla vedúca tímu Cecilia Tubianaová, ktorá ako vôbec prvá videla zábery Rosetty po ich stiahnutí. Modul Philae naposledy videli, keď sa prvýkrát dotkol povrchu kométy v oblasti označenej ako Agilkia, odrazil sa a potom ďalšie dve hodiny letel, kým pristál v oblasti Abydos.

 

Aj keď sa ho vďaka rádiovým signálom podarilo približne lokalizovať, presné miesto, kde skončil, dodnes známe nebolo. Prístroj skončil v tmavej trhline. "Táto skvelá novina znamená, že teraz máme chýbajúce pravdivé informácie o mieste pristátia potrebné na to, aby sme vedecký prieskum Philae mohli dať do patričných súvislostí," citovala ESA svojho vedca z projektu Rosetta Matta Taylora. Robotický modul sa podarilo nájsť na poslednú chvíľu. Rosettu totiž 30. septembra pošlú na poslednú prieskumnú cestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok