Pred Bonaparte sa protestovalo, opozícia sa nevzdáva

TA3
22.8.2016 18:40

Opozícia opäť zorganizovala protest pred komplexom Bonaparte. Pre kauzu Bašternák žiada odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Súbežne s protestom v Bratislave opozícia zorganizovala aj zhromaždenie v Prievidzi.

Ochrana prírody

Odchod Roberta Fica z funkcie premiéra a Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra pre kauzu Bašternák žiadalo dnes pred bytovým komplexom Bonaparte približne 500 ľudí. Pokojný priebeh v poradí desiatej protestnej akcie mierne narušila hŕstka ľudí, snažiacich sa svojimi názormi a transparentmi, že všetci politici sú rovnakí, vyprovokovať prítomných protestujúcich. Tí ich však s pokrikom "fuj" vytlieskali a vypískali.

Témou protestnej akcie bola predovšetkým ochrana prírody a životného prostredia. Aj preto sa prítomným okrem iných prihovorilo i kvarteto dlhoročných slovenských aktivistov - Jaromír Šíbl, Elena Pätoprstá, Ľudmila Priehodová a Juraj Smatana. Ten vo svojom príhovore zaspomínal aj na august 1968. Podľa jeho slov otázka z minulosti, ako sa vládna moc chová voči tým, ktorí proti nej bojujú, je stále otvorená, lebo je jedno, či na to vláda použije tanky alebo políciu a prokuratúru.

Priehodová zasa zdôraznila, že proti korupcii a za lepší život sa bojovať oplatí. Svet podľa nej môžu ľudia zmeniť aj tým, že sa nedajú znechutiť a odradiť.

Koalícia za Kaliňíkom stojí

Prítomných oslovilo aj niekoľko politikov, napr. Ján Budaj, Ľubomír Galko či Daniel Lipšic. Ten vo svojom prejave prirovnal Slovensko, ktoré je podľa jeho slov ovládané skupinou mafiánov a oligarchov, k malej dedinke na americko-mexických hraniciach z filmu Sedem statočných, ohrozovanej Calverom a jeho bandou. Zároveň vyjadril presvedčenie, že ak sa ľudia nevzdajú, možno v septembri, novembri alebo inokedy sa im určite podarí zbúrať súčasný systém, ktorý vládne v krajine.

Príhovory rečníkov boli prerušované skandovaním ľudí, ako "fuj", "hanba", "Kaliňák do basy".
Na záver si zhromaždení zaspievali štátnu hymnu.

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Minister pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus.

Podľa opozície ide o "záhadný" obchod. Koalícia za Kaliňákom stojí. SaS a OĽaNO-NOVA chcú celú kauzu Bašternáka a Kaliňáka ľuďom priblížiť čo najviac. Vysvetľujú ju aj v časopise s názvom Kali špeciál, ktorý spolu s červenou kartou Robertovi Kaliňákovi rozdávali, zároveň ho distribuujú aj do slovenských domácností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok