Bolt sa deviatym zlatom dostal na šiestu priečku olympijskej histórie

TA3 TASR SITA
20.8.2016 08:16

Jamajské atletické kvarteto Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade a Usain Bolt časom 37,27 sekundy suverénne zvíťazilo v šprintérskej štafete 4 x 100 metrov na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Bolt tak po Pekingu 2008 a Londýne 2012 skompletizoval svoj tretí zlatý hetrik pod piatimi kruhmi (100 m, 200 m, 4 x 100 m).

Bolt sa deviatym zlatom dostal na šiestu priečku olympijskej histórie
SITA/AP

Zlatá Boltova bilancia

Čoskoro 30-ročný hegemón, ktorý vo februári potvrdil, že po majstrovstvách sveta 2017 ukončí aktívnu činnosť, sa deviatym zlatom rozlúčil s jednou z najúspešnejších olympijských kariér.

Bilanciou 9-0-0 sa posunul na šiestu priečku histórie OH. Pred ním figurujú iba Michael Phelps (USA, plávanie, 23-3-2), Larisa Latyninová (Sovietsky zväz, gymnastika, 9-5-4), Paavo Nurmi (Fínsko, atletika, 9-3-0), Mark Spitz (USA, plávanie, 9-1-1) a Carl Lewis (USA, atletika, 9-1-0). Bolt, Lewis a Nurmi sú spoločnými rekordérmi v počte najcennejších kovov vybojovaných v atletike na OH.

stafeta_0a000002-f40b-7f8e.jpg

Až päť štafiet (s USA šesť) sa vo finále dostalo pod 38 sekúnd. Jamajčania bežali v prvých troch úsekoch približne narovnako s Američanmi, ale na záverečnom úseku si Bolt nedovolil nezabrať naplno. Bez problémov doviedol štafetu svojej krajiny do zlatého cieľa a mohol začať oslavovať. Bolt je jediným členom zlatej zostavy Jamajky na 4x 100 m, ktorý nechýbal v Pekingu, Londýne, ani teraz v Riu.

Superšprintér Bolt prišiel do Ria de Janeiro s ambíciou potvrdiť status atletickej legendy a do bodky to naplnil. Jedenásťnásobný majster sveta a už deväťnásobný olympijský víťaz si dal darček k nedeľňajším 30. narodeninám (nar. 21. 8. 1986).

Napriek zraneniu

V tomto roku Bolt pre zranenie absolvoval oveľa menej štartov, ako si naplánoval, napriek tomu po Pekingu 2008 a Londýne 2012 aj v Riu na šprintérskych vzdialenostiach absolútne kraľoval. Na stovke potvrdil dlhodobú extratriedu finálovým časom 9,81 s, na dvojstovke bral zlato za 19,78 s.

"Zostanem dnes trochu dlhšie hore, budem oslavovať a zabávať sa," povedal Usain Bolt po zisku deviatej zlatej na OH pre BBC a po chvíli dodal: "Som hrdý na seba, ale chcem povedať ďakujem aj svojim kolegom v štafete. Bolo to skvelé. Tomuto pocitu sa nič nevyrovná, žijem pre tento moment. Je jedinečný. Som najväčší." Skúsený tridsiatnik Asafa Powell (33) podotkol: "Ani na moment som nezapochyboval, že nám to nevyjde. Na preteky sme prišli maximálne sebavedomí. Tvoríme jeden tím a máme radi, keď môžeme súťažiť jeden pre druhého."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok