V Donbase hlásia desiatky útokov, Porošenko nevylučuje vojnový stav

TA3 ČTK
18.8.2016 16:42

Ukrajina zaznamenala na donbaskom bojisku rekordný počet prípadov ostreľovania zo strany separatistov. Pri návšteve Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny to vyhlásil prezident Petro Porošenko.

V Donbase hlásia desiatky útokov, Porošenko nevylučuje vojnový stav
SITA/AP

Útok 20 kilometrov za frontom

Podľa jeho hovorcu zahynuli na Donbase za posledných 24 hodín traja ukrajinskí vojaci a šesť ich bolo zranených.

"Zaznamenali sme skoro stovku útokov," povedal prezident novinárom. Išlo pritom nielen o streľbu na fronte z ručných zbraní a mínometov, ale aj o delostreleckú paľbu vedenú na ukrajinské veliteľské centrá a sklady až 20 kilometrov za frontom, uviedol prezident. Ak sa bude situácia ďalej vyostrovať, nevylučuje Porošenko vyhlásenie vojnového stavu a novú mobilizáciu.

Prezidentov hovorca Oleksandr Motuzjanyk uviedol, že armáda od stredy stratila troch mužov a ďalších šesť vojakov bolo zranených. Separatisti podľa neho útočili v smere na Doneck, Luhansk a azovský prístav Mariupol. Nepriateľ sa podľa Porošenka snaží udržať na Donbase napätie, aby ospravedlnil svoje plány na zmarenie minských mierových dohôd.

Porošenko: Nevylučujeme frontálny ruský útok

"Pravdepodobnosť eskalácie konfliktu je značná. Nevylučujeme ani frontálny ruský útok vo všetkých smeroch," varoval prezident.

Silnú paľbu na fronte potvrdili aj proruskí povstalci. V dôsledku ukrajinského ostreľovania vraj bolo poškodených približne 20 obytných domov, armádna streľba sa sústredila na okolie miest Jasynuvata, Horlivka a Dokučajevsk. Pri Horlivke bola poškodená uhoľná baňa, uviedla povstalecká agentúra DAN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok