Krvavý a v šoku. Video s chlapčekom symbolizuje peklo v Sýrii

TA3
18.8.2016 13:03

Ticho, ktoré šokovalo svet. Video chlapca, ktorý mlčky sedí v zadnej časti sanitky po tom, čo prežil nálet na Aleppo, sa stalo symbolom zúfalstva súčasnej Sýrie.

Zranený počas náletov

Omráčeného a zakrvaveného chlapca identifikovali ako päťročného Omrana Daqneesha. K zraneniam prišiel neskoro v stredu počas vojenského útoku na okolie susedného mesta Qaterji, ktoré je pod kontrolou rebelov.

Vo vozidle záchrannej služby sedí celý pokrytý prachom, a je tak dezorientovaný, že si je sotva vedomý otvorenej rany na čele. Neplače. Nemo pozerá na ľudí, ktorí sa na mieste zhromaždili. Chytí sa tváre a pozoruje krv na svojej ruke.

Státisíce ľudských životov

Prekvapujúce video zverejnila skupina aktivistov. Na zázname je rovnako vidno, ako chlapca spolu s ďalšími deťmi záchranári zdvíhajú z trosiek po bombardovaní a nesú do bezpečia.

Vojna ničí Sýriu už takmer päť rokov. V Európe spôsobila najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny. Podľa odhadov OSN v nej zahynulo už viac ako štvrť milióna ľudí a vyše 11 miliónov ďalších bolo nútených opustiť svoje domovy a hľadať útočisko na inom mieste v Sýrii alebo v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok