Seniorom sľúbili zvýšenie dôchodkov aj vianočný príspevok

TA3 TASR
17.8.2016 12:19

Dôchodky by sa mali v budúcom roku na Slovensku zvýšiť najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 396,18 eura, by zároveň mali aj na konci tohto roka dostať jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura.

Len o minimálnu sumu

Ako uviedol rezort práce, v roku 2017 sa dôchodkové dávky, okrem vyrovnávacieho príplatku, zvyšujú o pevnú sumu určenú percentom, ktoré sa určí ako súčet 90 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 10 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky vykázaných Štatistickým úradom za prvý polrok predchádzajúceho kalendárneho roka.

Vzhľadom na pokles medziročného rastu spotrebiteľských cien, ktorý sa rozhodujúcou mierou podieľa na určení percenta zvýšenia, by sa však dôchodky v roku 2017 zvýšili len o minimálnu sumu. "V záujme toho, aby sa zabezpečilo zvyšovanie dôchodkových dávok v istej primeranej a dôchodcovskou verejnosťou akceptovateľnejšej sume, sa pevná suma zvýšenia v roku 2017 určí najmenej ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku," navrhuje ministerstvo práce.

Novelou zákona sa má upraviť aj percento zvýšenia úrazovej renty v budúcom roku. Tá sa má zvýšiť tiež minimálne o 2 %. "Pozostalostná úrazová renta, maximálna suma jednorazového odškodnenia, maximálna suma náhrady nákladov spojených s liečením a maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom sa zvyšujú spôsobom ustanoveným pre úrazovú rentu, preto sa tento postup bude aplikovať aj na uvedené úrazové dávky," dodalo MPSVR.

Príspevok na Vianoce dostane viac ľudí

Dôchodcovia by mali aj na konci tohto roka dostať jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok by mali mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 396,18 eura

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. Vianočný príspevok by pritom malo v tomto roku dostať viac ľudí ako vlani. Výška príspevku sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Na jeho výplatu má nárok každý penzista, ktorého dôchodok, alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 529,80 eura. Vlani sa maximálna suma penzie, kedy mal dôchodca nárok na vianočný príspevok, pohybovala na úrovni 514,80 eura.

Nárok na vianočný príspevok bude mať v roku 2016 približne 1,2 milióna dôchodcov. Na jednorazové zvýšenie vianočného príspevku o 12,74 eura by malo mať nárok cca 733.000 dôchodcov. Vianočný príspevok zaviedla prvá vláda premiéra Fica a prvýkrát ho dostali dôchodcovia v decembri 2006. Vypláca ho Sociálna poisťovňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok