Rusko podľa Ukrajiny zasiahlo v čiernomorskom prístave civilnú loď, o život prišiel lodivod

ta3/ČTK
8.11.2023 20:50

Rusko pri vzdušnom údere na jeden z prístavov v juhukrajinskej Odeskej oblasti zasiahlo civilnú loď plávajúcu pod libérijskou vlajkou, pričom zahynul lodivod.

lod_5.jpg
TA3 (ilu)

Na platforme Telegram to v stredu večer uviedlo operačné veliteľstvo Juh ukrajinskej armády, ktoré taktiež zverejnilo snímky poškodenej lode. Traja filipínski členovia posádky plavidla a jeden pracovník prístavu utrpeli zranenia, dodala armáda.

Loď prepravovala železnú rudu do Číny

Rusi podľa ukrajinských síl vypálili smerom k bližšie neupresnenému ukrajinskému prístavu z lietadla v Čiernom mori strelu Ch-31P, ktorá zasiahla vrchnú časť lode v čase, keď vplávala do prístavu. Viac podrobností armáda neposkytla.

Ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov uviedol, že plavidlo malo prepraviť železnú rudu do Číny. Podľa obchodníkov sa loď volá Kmax Ruler, napísala agentúra Reuters.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu obvykle nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Ruská armáda sa zatiaľ nevyjadrila.

Odstúpenie od obilnej dohody

Rusko útočí na ukrajinské prístavy a infraštruktúru pre vývoz obilia od polovice júla, kedy odstúpilo od takzvaných čiernomorských obilných dohôd. Tie Ukrajine brániace sa ruskej vojenskej agresii umožňovali napriek bojom vyvážať cez Čierne more poľnohospodárske produkty, ktoré potrebujú mnohé krajiny najmä v Afrike a Ázii.

Moskva po odstúpení od dohovorov zároveň varovala, že bude lode plávajúce do ukrajinských prístavov pokladať za plavidlá, ktoré by mohli viezť zbrane. Kyjev medzitým zriadil vlastný koridor vedúci pozdĺž pobrežia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok