Česká ekonomika spomalila, medziročne sa zväčšila o 2,5 %

TASR
16.8.2016 10:46

Tempo rastu českej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalilo. Informovali o tom agentúra RTTNews a portál ihned.cz.

Česká ekonomika spomalila, medziročne sa zväčšila o 2,5 %
ČTK

Slabšie spomalenie

Hrubý domáci produkt krajiny sa za tri mesiace od apríla do konca júna 2016 medziročne zvýšil o 2,5 %, uviedol Český štatistický úrad vo svojom predbežnom odhade. V 1. kvartáli HDP stúpol o 3 %. Spomalenie však bolo slabšie, než sa očakávalo, keďže ekonómovia počítali v uplynulom štvrťroku s nárastom o 2,3 %.

"Medziročný rast o 2,5 % brzdí vysoká porovnávacia základňa z minulého roka," okomentoval predbežné čísla ČSÚ ekonóm Komerčnej banky Viktor Zeisel. Medzikvartálny rast sa však v 2. štvrťroku zrýchlil na 0,9 % z 0,4 % v prvých troch mesiacoch roka. ČSÚ zverejní revidované údaje o vývoji HDP 2. septembra.

"Utlmená investičná aktivita"

"Štruktúra ešte nebola zverejnená, ale podľa našich výpočtov zostala utlmená investičná aktivita. Tento rok zaznamenávame najmä zníženie verejných investícií, ktoré je dôsledkom konca programového obdobia 2007-2013 a pomalého nábehu nového programovacieho obdobia. Prílev prostriedkov z Európskej únie sa tak výrazne prepadol," uviedol Zeisel.

Motorom rastu zostáva súkromná spotreba. Domácnosti sa totiž neboja míňať vďaka priaznivému vývoju na trhu práce. Miera nezamestnanosti je nízka a zrýchľuje sa rast miezd. K dobrému vývoju ekonomiky podľa Zeisela prispieva aj vysoký dopyt po autách v eurozóne, čo má pozitívny vplyv na vývoz českých priemyselných podnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok