Účasť na referende proti kvótam avizuje 42 percent Maďarov

TA3 TASR
15.8.2016 22:17

Istú účasť na októbrovom referende proti utečeneckým kvótam Európskej únie avizuje 42 percent Maďarov, ďalších 27 percent sa plebiscitu pravdepodobne zúčastní. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Republikon, podľa ktorého by tak referendum mohlo byť platné.

Spoločný bojkot

Napriek bojkotu ľudového hlasovania, na ktoré vyzývajú v týchto dňoch viaceré opozičné strany, mnohí ľavicoví voliči uviedli, že by išli hlasovať. Pomer hlasov proti a za utečenecké kvóty sa pritom u nich nelíši od ostatných voličov, cituje z analýzy internetové vydanie denníka Magyar Hírlap.

Na spoločnom bojkote vládneho referenda o povinných utečeneckých kvótach Bruselu, ktoré iniciovalamaďarská vláda, sa dohodli predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany Gyula Molnár a predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány. MSZP a DK v kampani, ktorá sa oficiálne začala v sobotu, voličom odkazuje: "Zostaň doma, zostaň v Európe!"

Áder vypísal referendum na 2. októbra

Z prieskumu Republikonu ale tiež vyplýva, že absolútna väčšina voličov MSZP a DK by sa referenda zúčastnila. Z tábora priaznivcov vládnuceho bloku Fidesz-KDNP by hlasovalo proti kvótam 92 percent voličov, rovnako by volilo aj 86 percent priaznivcov ultrapravicovej strany Jobbik a 60 percent ľavicovo-liberálnych voličov.

Povinné prerozdeľovanie utečencov by podporilo iba sedem percent respondentov. Odovzdanie neplatného hlasu plánuje sedem percent ľavicovo-liberálnych Maďarov. Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov doMaďarska?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok