Pri tureckých hraniciach útočili na autobus, zahynuli desiatky ľudí

TASR
15.8.2016 15:31

Najmenej 32 mŕtvych si podľa najnovšej bilancie vyžiadal v samovražedný útok v severnej Sýrii na hranici s Tureckom. K útoku sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

Pri tureckých hraniciach útočili na autobus, zahynuli desiatky ľudí
Twitter/AmericanSyrians

Vraždili islamisti

Atentátnik opásaný výbušninami sa odpálil v blízkosti hraničného priechodu v autobuse, v ktorom sa viezli členovia sýrskych opozičných skupín podporovaných Západom. K útoku sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva najskôr informovala o 15 obetiach a 25 zranených.

Autobus viezol opozičných bojovníkov do Sýrie. Podľa televízie CNN Türk nastala explózia pri vjazde do utečeneckého tábora Atima. Tábor leží v severosyrskej provincii Idlib, kde sa sústreďujú sily bojujúce s podporou Turecka proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Rebeli zahájili protiofenzívu

Hnutie IS v oznámení uviedlo, že jeho bojovníci spáchali útok na autobus, a že pri útoku boli zabití povstalci podporovaní Západom. Podľa IS prišlo o život 50 povstalcov, ktorí boli v autobuse. Patrili k skupine Fajlak aš-Sam a k organizácii Núra Zinkího, uviedol IS.

Boje medzitým pokračovali v severosyrskom meste Halab, kde sa podľa agentúry AP Asadovým jednotkám podarilo odraziť útok opozičných síl a prinútiť ich, aby opustili aj pozície dobyté o deň skôr. Sýrska armáda v minulých týždňoch obkľúčila povstalcami ovládanú východnú časť Halab, vo vnútri sa ocitlo bez dodávok potravín viac ako 200.000 ľudí.

Rebelom, ktorí sú pod neustálymi údermi ruského a sýrskeho letectva, sa minulú sobotu po troch týždňoch podarilo obkľúčenie prelomiť a zahájiť protiofenzívu. Obom stranám potom pribudli v meste a jeho okolí posily. Podľa nedeľňajších informácií prišlo počas 24 hodín v bojoch o Halab o život vyše 70 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok