Pásmo Gazy je na hranici humanitárnej katastrofy. Stav sektora verejného zdravia je alarmujúci

31.10.2023 15:53

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila na hroziacu "katastrofu v oblasti verejného zdravia" v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

GAZA-NEMOCNICA-RAKETA
ta3

"Ide o bezprostredne hroziacu katastrofu v oblasti verejného zdravia súvisiacu s masovým vysídľovaním, preľudnením a poškodením vodovodnej a hygienickej infraštruktúry," povedal hovorca WHO Christian Lindmeier.

Riziko úmrtia dojčiat

Hovorca detského fondu OSN (UNICEF) James Elder upozornil na rastúce riziko úmrtia dojčiat z dehydratácie, keďže civilisti v Gaze sú v dôsledku izraelskej blokády vystavení nedostatku vody, ale aj potravín, liekov a palív. Podľa jeho slov je v Pásme Gazy nezvestných asi 940 detí, z ktorých niektoré môžu byť uväznené pod troskami zničených budov.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že odvetné izraelské nálety na Pásmo Gazy si vyžiadali už viac ako 8 500 obetí. Konflikt vypukol po tom, ako 7. októbra militantné hnutie Hamas spustilo útok na Izrael, pri ktorom militanti zabili 1 400 ľudí a zajali viac ako 200 rukojemníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok