Peruánky sú častým terčom násilia, za ich práva demonštrovali desaťtisíce

TA3 ČTK TASR
14.8.2016 08:29

V peruánskej metropole Lima demonštrovalo okolo 50.000 ľudí proti násiliu na ženách. Nežné pohlavie v Peru patrí k najviac postihnutým na celom svete. Len minulý rok v krajine zavraždili 95 žien.

Od začiatku tohto roka bolo zaznamenaných už 54 vrážd žien a až 118 pokusov o vraždu. Na proteste v Lime sa zúčastnil aj peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski a jeho manželka Nancy Langeová, ministri vlády, policajti a ďalší činitelia. Požadovali spoločnosť, v ktorej budú mať ženy a muži rovnaké práva. Peru v júli schválilo celoštátny plán proti násiliu na ženách, momentálne sa čaká na jeho realizáciu.

Pochody v peruánskych mestách nasledovali po demonštráciách s podobným zameraním v iných latinskoamerických krajinách vrátane Argentíny či Brazílie, ktoré sa konali pod spoločným heslom "Ani o jednu menej".

Predseda peruánskeho najvyššieho súdu Victor Ticona vyhlásil, že ide o "historický deň", predstavujúci "prelomový bod a začiatok novej kultúry vykoreňovania marginalizácie, ktorou ženy trpeli, obzvlášť pokiaľ ide o násilie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok