Rezort vnútra chce zatočiť s nelegálnou migráciou. Na hraniciach s Maďarskom spustil veľkú akciu

ta3
30.10.2023 15:19 , Aktualizované: 30.10.2023 22:17

Ministerstvo vnútra spustilo v pondelok od 19.00 h na hranici s Maďarskom akciu proti nelegálnym migrantom. Na celej jej dĺžke preto nasadilo vojakov a policajtov. Na diaľničný hraničný priechod medzi Bratislavou a Rajkou sa prišiel osobne pozrieť predseda vlády Robert Fico.

Pôjde o spoluprácu ministerstva vnútra a Ozbrojených síl SR. "Toto nie je žiadny nácvik. Nasadia pomerne veľkú živú silu a techniku," informoval Fico.

Stovky vojakov

Podľa informácií ta3 môže byť nasadených až 500 vojakov. Ich počet si každý deň stanovujú jednotlivé okresné riaditeľstvá, ktoré priamo komunikujú s vojenskými útvarmi po celom Slovensku.

Momentálne pomáha policajnému zboru 300 príslušníkov ozbrojených síl. Vykonávajú asistenčné úkony.

Zvolanie mimoriadnej rady

Šéf rezortu vnútra zároveň požiadal o zvolanie mimoriadnej bezpečnostnej rady v súvislosti s nelegálnou migráciou. Spolu s premiérom poukázali na situáciu v pásme Gazy a prípadné bezpečnostné hrozby.

"Ľudia musia žiť pokojnejšie aj bezpečnejšie vzhľadom na to, čo sa deje vo svete," podčiarkol premiér. "Nelegálna migrácia, pokiaľ nebude pod kontrolou, môže spôsobiť, že sem budú prichádzať 'závadové' osoby, ktoré sú napojené na teroristické štruktúry," dodal.

Jedna z priorít

Víta, že ministerstvo si stanovilo za jednu z priorít práve riešenie migrácie. Priblížil, že ministerstvo vnútra a Ozbrojené sily SR majú nasadiť "pomerne veľkú živú silu a techniku" na celej zelenej hranici s Maďarskom.

Šutaj Eštok zdôraznil ambíciu zelenú hranicu kompletne chrániť. Nasadiť na to plánuje rezort masívne personálne i technické zabezpečenie. Skonštatoval, že situácia vo svete je extrémne vážna. Minister očakáva veľkú vlnu nelegálnej migrácie, preto požiadal o zvolanie bezpečnostnej rady. Situáciu podľa jeho slov nemožno podceňovať.

Pozrite si výstup redaktorky ta3 Diany Štrusovej priamo z pohraničia s Maďarskom:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok