Merkelová žiada, aby veľké firmy zamestnávali viac migrantov

TA3 ČTK
13.8.2016 22:26

Integrácia migrantov bude zrejme zložitejšia, ako sa predpokladalo. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa najnovšie rozhodla presvedčiť veľké firmy, aby ich zamestnávali viac. Jej migračná politika má však aj mnoho kritikov.

Uľaví si štátna kasa?

Nemecká kancelárka Angela Merkelová si na september pozvala do Berlína predstaviteľov spoločností ako sú Siemens, Opel, Volkswagen či RWE. Budú hovoriť o tom, čo bráni zamestnávaniu väčšieho počtu migrantov. Do Nemecka vlani prišiel viac ako milión utečencov, veľké firmy ale dosiaľ zamestnali len asi 50 z nich.

Merkelová bude na manažérov naliehať, aby vytvorili viac stážistických a ďalších pozícií, ktoré by boli pre migrantov vhodné. Nemecká vláda totiž potrebuje, aby zamestnanie čoskoro našlo čo najviac utečencov, čo by značne uľavilo štátnej kase. Firmy ale dlhodobo namietajú, že naberaniu zamestnancov z radov utečencov bránia ich nedostatočné jazykové a odborné znalosti, informoval nemecký denník Bild.

Ani giganti

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung už začiatkom júla zverejnil výsledky ankety, v ktorej sa na zamestnávanie migrantov pýtal 30 najväčších spoločností zapísaných na frankfurtskej burze. Ukázalo sa, že hoci tri desiatky firiem vykazujú ročný obrat viac ako 1,1 bilióna eur a zamestnávajú asi 3,5 milióna ľudí, utečencov sa im zatiaľ darí zamestnávať iba minimálne. Medzi zamestnancami ich majú iba tri z týchto spoločností. Pre Deutsche Post ich pracuje 50, pre softvérovú spoločnosť SAP a farmaceutický Merck potom po dvoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok