Novým predsedom Siete je Brecely, Procházka ostáva bez funkcie

TASR
13.8.2016 13:27

Sieť má nového predsedu, Radoslav Procházka na tomto poste skončil. Nahradí ho minister dopravy Roman Brecely. Na sneme bol napokon jediným, aj keď trochu prekvapivým, kandidátom. Poslanci okolo Andreja Hrnčiara aj so svojím kandidátom zo snemu odišli.

Z Procházku je radový člen

Brecely je presvedčený, že v Sieti napriek nízkym preferenciám nejde o vzkriesenie, ale o stabilizáciu pomerov, čo je manažérska úloha. "Jedna z prvoradých úloh bude nastaviť férovú komunikáciu s poslancami, ktorí nás reprezentujú v parlamente," vyhlásil a Procházkovi poďakoval, že dostal stranu do vládnej koalície. Na margo finančných dlhov strany Sieť Brecely poznamenal, že to bude musieť riešiť. "Nemal som ešte možnosť vidieť výkazy a hospodárenie strany," dodal.

Bývalý predseda koaličnej Siete Radoslav Procházka, ktorého vo funkcii nahradil Roman Brecely, ostáva radovým členom strany. Oznámil to na tlačovej konferencii po skončení straníckeho snemu. "Zostávam v strane, budem naďalej radovým poslancom NR SR. Nemám v Sieti žiadnu funkciu, tak som sa rozhodol," deklaroval Procházka. V prejave pred delegátmi naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však nespresnil ani na tlačovej konferencii.

Novými podpredsedami strany sa stali štátny tajomník ministerstva kultúry Igor Adamec a člen predsedníctva Martin Kapitulík.

Zmenili kompetencie predsedu

Delegáti snemu rozhodli, že zo straníckych stanov vypadne kompetencia pre predsedu Siete "v prípade naliehavej potreby vyvolanej náhlymi politickými okolnosťami a na účely ochrany dobrého mena Siete" odvolať členov vedenia s tým, že jeho rozhodnutie môže zrušiť nasledujúci snem, resp. predsedníctvo.

Práve využitím tejto kompetencie vtedajší predseda Radoslav Procházka v júni odvolal Andreja Hrnčiara z postu prvého podpredsedu a Martina Fedora z pozície člena predsedníctva strany. Dnešný snem toto Procházkovo rozhodnutie hlasovaním potvrdil.

Procházka chce byť užitočný

Procházka na úvod snemu ohlásil, že viac nebude kandidovať. Naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však Procházka nespresnil. Ako prvý dôvod svojho rozhodnutia uviedol výsledok v marcových parlamentných voľbách na úrovni 5,6 percenta, ktorý zaostal za očakávaniami. "Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel vo chvíli, keď ma začali opúšťať ľudia, ktorých som navrhol, presadil a dostali sa aj do parlamentu. Lídrom je človek, ku ktorému sa ostatní pridávajú, nie od ktorého odchádzajú. Odo mňa odišlo osem ľudí, a to sa nedá 'obkecať'. Je to moje zlyhanie," priznal Procházka.

Krátko nato odišla zo snemu pätica nespokojných poslancov Eduard Adamčík, Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík. Urobili tak po tom, ako neprešiel ich návrh zmeniť program snemu tak, aby ešte pred voľbou nového predsedu Siete delegáti rozhodli o Procházkovom verdikte zbaviť straníckych funkcií Hrnčiara a Fedora. Adamčík mal pôvodne zámer kandidovať na predsedu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok