Pápež vymenoval nového gréckokatolíckeho arcibiskupa. Stal sa ním predstavený kláštora na Ukrajine

ta3/Branislav Balogh
26.10.2023 12:53

Jonáš J. Maxim sa stal novým metropolitom Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku a prešovským arcibiskupom. Doteraz bol predstaveným studitského kláštora v Unive na Ukrajine.

Jonáš maxim, archieparcha 2.jpg
TK KBS/archív J. Maxim

Doktorát získal v Ríme

Rodák z Oľšavice v levočskom okrese, vyštudoval teológiu v Prešove a následne v Ríme. Po získaní doktorátu z východných cirkevných štúdií mal na starosti duchovné vedenie budúcich kňazov v Prešovskom seminári.

Vymenovanie prijal s pokorou

Následne bol v roku 2004 vymenovaný za predstaveného kláštora v Unive na Ukrajine. „Vymenovanie za prešovského arcibiskupa a metropolitu ma zastihlo na Ukrajine, kde pôsobím už skoro 20 rokov. Toto vymenovanie považujem za prejav veľkej dôvery zo strany Cirkvi a Svätého Otca Františka, ako aj za prejav jeho náklonnosti voči Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Prijímam ho s pokorou a poslušnosťou,“ uviedol novovymenovaný arcibiskup. Následne poďakoval za doterajšiu správu arcidiecézy Petrovi Rusnákovi.

Ku gréckokatolíkom sa hlásia 4 percentá populácie

Gréckokatolícka cirkev je jednou z katolíckych cirkvií, ktoré uznávajú pápeža t. j. sú zjednotený s Rímom. Na Slovensku sa k nej hlási vyše 218 tisíc veriacich väčšinou v Košickom a Prešovskom kraji. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok