Veľká časť Ukrajiny je zamorená mínami a výbušnými predmetmi. Rusko sa snaží Kyjev vyčerpať, tvrdia experti

ta3/Lenka Klobučníková
22.10.2023 06:00

Viac ako tretina územia Ukrajiny je zamorená mínami a výbušnými predmetmi, uviedol The Guardian s odkazom na príspevok na Telegrame generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny. Armáda podľa neho pokračuje v odmínovaní oblastí.

Na ukrajinskom vojenskom cvičisku vybuchol granát, nehoda si vyžiadala štyri obete
TASR/AP (ilu)

Vývoj bojov

Ukrajinskí bojovníci v prvej línii tvrdia, že vojaci nielenže prešli na územie okupované Ruskom, ale očividne po prvý raz zaujali pozíciu na ostro bránenom východnom (alebo ľavom) brehu rieky Dnepro v Chersonskej oblasti.

Vývoj je potenciálne významný. Ukrajinská protiofenzíva má za cieľ prerezať Ruskom okupované územie a prerušiť pozemný koridor na Krymský polostrov, ktorý Moskva v roku 2014 nezákonne anektovala.

Rozdelenie ruských jednotiek

V textovej výmene 46. brigáda pre BBC uviedla, že vojaci zvádzajú ťažké boje, keď sa snažia úplne ovládnuť dedinu Krynky.

Ak bude úspešná, osada by poskytla jednotkám základňu, z ktorej by mohli začať väčšiu ofenzívu zameranú na rozdelenie ruských jednotiek a odrezanie ich zásobovacích línií.

Lietajúce granáty

Aj napriek nebezpečenstvu ukrajinskí vojaci neúnavne pracujú na likvidácii okupantov. Vo videu nepriateľský granát dopadol tesne vedľa operátora UAV.

Aby spôsobili okupantom čo najväčšie škody, naši operátori dronov musia „letieť“ hlboko do nepriateľského územia a vykonávať misie veľmi blízko frontu, píše na sociálnej sieti X Defense of Ukraine.

Vyčerpanie ukrajinských síl

Analytici ISW sa domnievajú, že súčasné ruské operácie v oblasti Avdijivky môžu byť zamerané na vyčerpanie ukrajinských síl. Považujú za nepravdepodobné, že by ruské sily dosiahli v blízkej budúcnosti podstatný prelom alebo izolovali ukrajinské ozbrojené sily v Avdijivke.

Dosiahnutie takéhoto veľkého pokroku by si vyžadovalo značné a dlhodobé nasadenie personálu a zdrojov zo strany okupantov, myslia si experti.

Ruským cieľom je podľa nich viditeľný posun so snahou bagatelizovať ich pôvodné ciele v Avdijivke. Vladimir Putin povedal, že ruské sily sú zapojené do „aktívnej obrany“ viac ako do „aktívnych bojových akcií“, čo aj bolo predtým oznámené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok