Na svete je nová najpálivejšia paprička. Porazila doterajšieho držiteľa rekordu Carolina Reaper

ta3/čtk
19.10.2023 07:52

Novou najpálivejšou chilli papričkou na svete je Pepper X, oznámili zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov. S priemernou pálivosťou 2 693 000 Scovilloveho jednotiek pálivosti (SHU) Pepper X pokorila papričku Carolina Reaper, ktorá bola uznávaná ako najpálivejšia od roku 2013. Pestovateľom oboch je Ed Currie, ktorý tak pokoril svoj vlastný rekord, píše CNN.

pepper x
zdroj: Twitter/ Voice of Europe

"Pepper X sme vlastne stabilizovali už pred nejakou dobou a čakali sme, že niekto v pálivosti predstihne Carolina Reaper, kým ju odhalíme. Ale nikto nás nepredstihol. Tak sme sa rozhodli Pepper X svetu ukázať teraz," popísal Currie v internetovom programe Hot Ones, kde papričku prvýkrát predstavil, dostal certifikát Guinnessovej knihy rekordov a tiež svoj produkt ochutnal so známym dánskym pojedačom chilli Clausom Pilgaardom a moderátorom Hot Ones Seanom Evansom.

10 rokov šľachtenia

Na rozdiel od Carolina Reaper nemala Pepper X, aspoň pri odhalení, červenú farbu, ale žltozelenú s tvarom vysušenej cherry paradajky. Currie podľa webu Guinnessovej knihy Pepper X šľachtil počas asi desiatich rokov. Jeho prioritou bola čo najvyššia pálivosť. Currie však uviedol, že myslel aj na chuť, pretože "nemá zmysel produkovať niečo, čo chutí hnusne".

2,69 milióna jednotiek

Na Scovilloveho stupnici Pepper X s priemernou pálivosťou 2,69 milióna SHU ďaleko presahuje svojich zatiaľ existujúcich konkurentov. Napríklad bežná nepálivá paprika má na stupnici hodnotu nula jednotiek, paprička jalapeno pôvodom z Mexika okolo 5000 SHU a populárna paprička “vtáčie oko“ okolo 100-tisíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok