Chorľavý japonský cisár sa v zriedkavom prejave prihovoril národu

TA3 ČTK
8.8.2016 08:47

Japonský cisár Akihito priznal pribúdajúce zdravotné ťažkosti. V prejave k národu oznámil, že má obavy, či bude vzhľadom na svoj vek schopný plniť svoje povinnosti.

Možná zmena zákona

Jeho vystúpenie bolo vopred ohlásené a špekulovalo sa, že osemdesiatdvaročný cisár hodlá aspoň časť povinností odovzdať korunnému princovi Naruhitovi. Ako uviedla stanica BBC, abdikáciu cisár oznámiť nemôže, pretože podľa ústavy nesmie zasahovať do politického diania.

Cisár prekonal operáciu srdca a liečil sa s rakovinou prostaty. Štátna televízia NHK v júli oznámila, že Akihito si praje do niekoľkých rokov odstúpiť. Špekuluje sa, že by chcel aspoň časť svojich povinností previesť na korunného princa Naruhito.

"Znepokojujú ma ťažkosti spojené s naplnením mojej funkcie čoby symbolu štátu," povedal cisár. Podľa médií tak nepriamo navrhol zmenu zákona, pretože ten doterajší ho núti zostať cisárom až do konca života. Po Akihitovi s vyhlásením vystúpil tiež premiér Sanz Abe.

Veľká úcta medzi poddanými

Akihito je najstarším synom kontroverzného vojnového cisára Hirohita a hlavou Japonska je 27 rokov. Ako prvý z japonských panovníkov nie je považovaný za živého boha, poddaní ho však majú v rovnakej úcte ako jeho predkov. Je tiež prvým japonským panovníkom, ktorý vykonáva oficiálne zahraničné cesty. V lete 2002 zavítal spolu so svojou manželkou, cisárovnou Mičiko, aj do Prahy, kde sa stretol s vtedajším českým prezidentom Václavom Havlom.

V uplynulých rokoch budili obavy Japoncov cisárove choroby - v roku 2003 sa liečil s rakovinou prostaty, o päť rokov neskôr ho sužovali problémy spojené s nadmerným stresom, vrátane nepravidelného tepu a krvácanie do žalúdka. V roku 2012 cisár Akihito prekonal operáciu srdca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok