Izrael spustil vlnu leteckých útokov na Pásmo Gazy. Na mieste sa stále nachádzajú Slováci, Hamas sa vyhráža zabitím rukojemníkov

ta3/tasr/čtk
9.10.2023 06:30 , Aktualizované: 10.10.2023 00:00

Konflikt na Blízkom východe neutícha. Palestínski ozbrojenci v sobotu zahájili nečakaný útok na Izrael. Ten reagoval odvetou a v náletoch na Pásmo Gazy pokračoval aj v nedeľu. Židovský štát môže rátať s podporou USA, ktoré do krajiny posielajú vojenskú pomoc. Izraelsko-palestínsky konflikt sledujeme online.

00:00 Na dnes sme online ukončili.

23:24 Spojené štáty vystríhajú militantné šiitské hnutie Hizballáh pred zasahovaním do ozbrojeného konfliktu, ktorý sa od uplynulého víkendu odohráva medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

23:13 Americký prezident Joe Biden v pondelok oznámil, že pri útoku palestínskeho hnutia Hamas na izraelskom území zahynulo najmenej 11 Američanov. Medzi ľuďmi, ktorých palestínski militanti uniesli, sú pravdepodobne aj ďalší americkí občania, uviedol Biden podľa agentúry Reuters. Podľa BBC je po sobotňajšom útoku nezvestných alebo mŕtvych aj viac ako desať britských občanov. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo dve obete a 14 nezvestných francúzskych občanov. Argentína v pondelok tiež informovala o štyroch mŕtvych. Predtým tlačové agentúry informovali okrem iných o úmrtiach cudzincov z Nepálu, Thajska a Ukrajiny.

22:53 Vývoj konfliktu pre televíziu opäť zhrnula naša redaktorka zahraničia Andrea Simančíková. Pozrite si prehľad doterajších udalostí.

22:33 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer vyhlásil, že Izrael "ešte len začal" s ofenzívou v pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas. Informovala agentúra AP.

22:20 V Pásme Gazy, ktoré čelí úplnej blokáde zo strany Izraela, pracuje pre OSN 13 000 ľudí. Pracujú pre agentúru OSN na pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe a väčšina z nich sú Palestínčania, uviedol v pondelok podľa agentúry DPA hovorca OSN Stéphane Dujarric.

21:31 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol medializované správy, podľa ktorých Egypt varoval Izrael pred hroziacimi útokmi z pásma Gazy. Úrad premiéra v pondelok označil takéto správy za absolútny výmysel, informuje agentúra DPA.

21:20 Konflikt pre televíziu zhrnula naša redaktorka zahraničia Andrea Simančíková. Pozrite si prehľad doterajších udalostí.

21:04 Konflikt v Gaze v pondelok zatienil významnú konferenciu o Vatikáne a holokauste. Jedna z účastníčok konferencie označila počet obetí bojov za najhorší masaker židovských civilistov od skončenia holokaustu, informuje agentúra Reuters.

20:57 Viac ako 100 mŕtvych tiel našli izraelskí záchranári v kibuci, ktorý bol počas útoku militantného hnutia Hamas na Izrael dejiskom zadržania rukojemníkov. V pondelok to oznámila izraelská záchranná služba Zaka, informuje agentúra AP.

20:42 Po sobotňajšom útoku palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy na Izrael zahynulo približne 800 Izraelčanov, uviedol v pondelok tlačový úrad izraelskej vlády. Uviedla, že ďalších viac ako 2 600 Izraelčanov bolo zranených a približne 150 ďalších uniesli teroristi z Hamasu. Izraelské médiá informujú už o 900 mŕtvych po sobotňajšom útoku, ale tento počet zatiaľ nebol oficiálne potvrdený, uviedol denník The Times of Israel.

20:13 Pozrite si video a obrázky priamo z protestu. Takto vyzeral stret pro-palestínskych a pro-izraelských demonštratov na Manhattane v New Yorku. Protesty skupín sú však len na začiatku, davy sa ešte len zbierajú.

Fotky:

Stret protestujúcich skupín ta3 Stret protestujúcich skupín
Protestujúci ta3 Protestujúci

20:01 Palestínske militantné hnutie Hamas v pondelok pohrozilo, že po každom neohlásenom útoku izraelskej  armády na civilistov v pásme Gazy zabije izraelského civilného rukojemníka. Informuje agentúra AP.

19:53 Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril "hlboké znepokojenie" nad rozhodnutím Izraela začať úplnú blokádu pásma Gazy, čo okrem iného znamená prerušenie dodávok vody, potravín a elektriny. Guterres v pondelok v rozhovore s novinármi v New Yorku vyzval obe strany konfliktu, aby dodržiavali humanitárne zásady, a uviedol, že hoci chápe "pocit nespravodlivosti, ktorý Palestínčania pociťujú", nič podľa neho neospravedlňuje útoky, únosy civilistov a násilie, ktoré v sobotu rozpútal Hamas.

19:07 Palestínske teroristické hnutie Hamas, ktoré v sobotu zaútočilo na Izrael z pásma Gazy, bude musieť byť eliminované, čím sa oslabí Irán. Izraelský bezpečnostný expert Kobi Michael to v nedeľu povedal ČTK a ďalším európskym médiám na brífingu prostredníctvom videolinky. V tejto chvíli podľa neho nebude prioritou Izraela oslobodiť izraelských rukojemníkov v pásme Gazy, ale zdrvujúco poraziť Hamas. Čas na vyšetrovanie, ako je možné, že Hamas zaskočil Izrael, príde podľa Michaela až po vojne. Odborník je však presvedčený, že v tejto súvislosti budú "padať hlavy".

18:54 Škótsky premiér Humza Yousaf v pondelok vyhlásil, že rodičov jeho manželky zastihla dramatická zmena situácie, ktorá nastala po víkendovom útoku Hamasu na Izrael. Informuje o tom agentúra AFP.

18:39 Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že v pondelok večer má rokovať s vedúcimi predstaviteľmi Francúzska, Spojených štátov a Británie v reakcii na krízu, ktorú vyvolal sobotňajší masívny útok palestínskej militantnej skupiny Hamas na juh Izraela. Informuje agentúra AFP.

18:21 Izraelský spravodajský portál Ynet v pondelok informoval, že šéf egyptskej tajnej služby Abbás Kamil varoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred možným útokom na Izrael z palestínskeho pásma Gazy 10 dní predtým, ako k nemu v sobotu došlo. Netanjahuova kancelária podľa denníka The Times of Israel (TOI) a denníka Haaretz tieto informácie okamžite odmietla ako nepravdivé.

17:42 Palestínske militantné hnutie Hamas nie je otvorené vyjednávaniu o výmene zajatcov s Izraelom. V pondelok to v katarskej metropole Doha vyhlásil člen vedenia Hamasu Hossam Badran, informuje agentúra AFP.

17:24 Zatiaľ nespresnený počet rakiet vypustilo v pondelok na Jeruzalem palestínske hnutie Hamas, podľa jeho vyhlásenia malo ísť o odvetu za izraelské útoky na civilné obydlia v Pásme Gazy. V Jeruzaleme sa rozozneli sirény a denník Haarec s odvolaním sa na zdravotnícku službu Magen David Adom informoval o deviatich zranených. Podľa fotografií zdieľaných na sieti X bola tiež poškodená mešita v osade neďaleko Jeruzalema.

17:11 Izraelská armáda v pondelok uviedla, že jej príslušníci zabili niekoľko podozrivých ozbrojencov, ktorí na severe krajiny prekročili izraelsko-libanonské hranice. Informuje agentúra AFP.

16:25 Európska únia po útoku Hamasu na Izrael dočasne zastavila vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov. Prehodnocuje tiež podporu v celkovej hodnote 691 miliónov eur, oznámil v pondelok komisár EÚ pre politiku susedstva a rozšírenie Oliver Várhelyi.

16:00 Maďarské vzdušné sily v rámci vládnej leteckej záchrannej operácie evakuovali v noci na pondelok z Izraela už celkom 325 ľudí, vrátane 46 detí.

Dve lietadlá Airbus A319 maďarských vzdušných síl s 215 evakuovanými osobami z Izraela pristáli v pondelok nadránom na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti.

15:54 Izraelská letecká spoločnosť El Al pridáva ďalšie lety na prepravu záložníkov do vlasti.

El Al sa ako národný letecký dopravca snaží zabezpečiť pre čo najväčší počet záložníkov čo najskorší návrat do Izraela, aby sa mohli zapojiť do najrozsiahlejšej mobilizácie v histórii krajiny po sobotnom útoku teroristov z Hamasu.

15:52 Spojené štáty v pondelok oznámili, že počas útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zahynulo deväť občanov USA a niekoľko ďalších je nezvestných.

15:25 Slovenské cestovné kancelárie registrujú v Izraeli niekoľko desiatok svojich klientov. Nachádzať sa majú ale v oblastiach, v ktorých nehrozí priame nebezpečenstvo a ktoré nezasiahol vojenský konflikt. 

15:00 - Prehľad udalostí: Izrael pokračuje v boji o zabezpečenie svojho územia

- Viac ako dva dni po bezprecedentnom útoku Izrael uviedol, že jeho hranica s Gazou ešte nie je úplne bezpečná

- Vyhlásil však, že jeho sily majú plne pod kontrolou obce, na ktoré zaútočil Hamas, ktorého bojovníci strieľali civilistov na mieste

- Armáda pripustila, že niektorí palestínski militanti môžu byť stále na slobode alebo dokonca pokračovať v prenikaní do krajiny

- Počet obetí na oboch stranách stúpa

- Pri násilnostiach bolo doteraz zabitých najmenej 700 Izraelčanov a 500 Palestínčanov

- V Izraeli bolo potvrdených deväť mŕtvych občanov USA, zatiaľ čo viac ako 10 britských občanov sa považuje za mŕtvych alebo nezvestných

- Hamas zadržiava desiatky ľudí ako rukojemníkov, väčšinou v Gaze

- Hovorca Hamasu uviedol, že pri izraelských leteckých útokoch boli zabití štyria rukojemníci, túto informáciu nie je možné overiť.

- Nariadená blokáda Gazy

- Izraelská armáda okolo obeda zintenzívnila letecké útoky na Gazu po tom, ako uviedla, že počas noci bolo zasiahnutých viac ako 500 cieľov Hamasu

- Izraelský minister obrany Yoav Gallant nariadil úplnú blokádu vrátane zabránenia prísunu potravín, vody a energie

- OSN tvrdí, že viac ako 120 000 obyvateľov Gazy bolo vyhnaných zo svojich domovov, pričom mnohí z nich hľadajú obmedzené útočisko v školách

14:48 - Spojené arabské emiráty (SAE) vyjadrili v pondelok "zhrozenie" nad unášaním izraelských civilistov v rámci pokračujúceho útoku palestínskych militantov z hnutia Hamas na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP.

Palestínskym ozbrojencom sa od soboty podarilo odvliecť do Gazy množstvo izraelských rukojemníkov, civilistov aj vojakov.

Podľa agentúry DPA bolo celkovo odvlečených vyše 100 Izraelčanov. Hamas v pondelok vyhlásil, že štyria za nich zahynuli v dôsledku izraelských náletov.

14:45 - Počet Palestínčanov zabitých pri odvetných izraelských leteckých útokoch na pásmo Gazy za bezprecedentný útok radikálneho hnutia Hamas na izraelské územie stúpol na najmenej 560 a 2 900 bolo zranených.

Najnovšiu bilanciu dnes zverejnilo ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy kontrolovanom hnutím Hamas.

Izraelská armáda uviedla, že na izraelskom území zabila stovky palestínskych teroristov.

14:43 - IDF tvrdia, že zabili niekoľko ozbrojencov na hranici s Libanonom. V oblasti je aj bojový vrtuľník.

14:41 - Česko zatiaľ nepripravuje repatriačný let svojich občanov z Izraela. Občanom ČR sa podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského darí vracať komerčnými letmi.

Uviedol to v pondelok pred odchodom do ománskeho Maskatu, kde sa uskutoční ministerské rokovanie EÚ a Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive.

Potvrdil tiež, že medzi obeťami v Izraeli aktuálne nie sú žiadni Česi, informuje spravodajkyňa v Prahe.

14:38 - Palestínčania prenášajú mŕtve telá z trosiek budovy po izraelskom leteckom útoku. Utečenecký tábor Jebaliya, Pásmo Gazy.

14:36 - BBC sa z oficiálneho zdroja v Spojenom kráľovstve dozvedela, že "viac ako 10" britských občanov je v Izraeli mŕtvych alebo nezvestných po útokoch Hamasu z Gazy.

14:28 - IDF tvrdí, že niekoľko podozrivých preniklo na izraelské územie z Libanonu.

14:08 -Izraelský predstaviteľ hovorí, že "žiadne rokovania" o prepustení rukojemníkov sa nekonajú po tom, ako sa v hebrejských médiách objavili správy, že Izrael je v kontakte s Katarom ako sprostredkovateľom.

Popretie prichádza v čase, keď agentúra Reuters potvrdzuje skoršie správy čínskej tlačovej agentúry Xinhua, podľa ktorých boli katarskí sprostredkovatelia v kontakte s predstaviteľmi Hamasu v snahe dosiahnuť prepustenie izraelských žien a detí zadržiavaných v Gaze výmenou za 36 palestínskych žien a detí zadržiavaných v izraelských väzniciach.

V správe agentúry Reuters sa uvádza, že rozhovory sa koordinujú so Spojenými štátmi a "vyvíjajú sa pozitívne", hoci nič nenasvedčuje tomu, že by sa dosiahol prelom.

13:54 - Izraelský minister pre národnú infraštruktúru, energetiku a vodu Israel Katz oznámil, že Izrael zastavuje všetky dodávky vody do Gazy.

13:37 - V severnom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach a tamojšia protivzdušná obrana zachytila 12 rakiet z Libanonu.

13:20- Letecký útvar Ministerstva vnútra SR zabezpečí repatriačný let pre slovenských občanov nachádzajúcich sa v Izraeli z dôvodu zhoršenej bezpečnostnej situácie v tejto krajine.

Viaceré letecké spoločnosti zrušili množstvo plánovaných letov z Izraela a občania SR tak majú problém dostať sa bezpečne domov.

Pre slovenských občanov poletí v stredu 11. októbra v skorých ranných hodinách z Bratislavy Airbus A319 OM-BYK s kapacitou 89 miest. Na palube budú k dispozícii našim občanom aj dvaja zdravotníci z Asociácie samaritánov SR.

Letecký útvar MV SR tak opäť potvrdzuje svoju pripravenosť a spôsobilosť pri poskytovaní pomoci občanom SR v krízových situáciách pri ochrane ich života, zdravia a zaistení bezpečnosti. 

13:07 - ta3 sa podarilo skontaktovať s primátorkou Trenčianskych Teplíc Zuzanou Frajkovou Ďurmekovou. Je tam s 30-člennou skupinou. Viac si môžete prečítať v článku nižšie.

13:02 - Počet obetí teroristického útoku Hamasu na Izrael stúpol na 800 za Kan. 2 400 zranených.

12:08 - Reportér BBC informoval priamo z južného Izraela, neďaleko Gazy o padlých. „Videli sme mŕtve telá bojovníkov Hamasu, ktoré ešte stále ležali na zemi - ponechané napospas hnilobe - na rozdiel od ich izraelských obetí, ktoré už dávno odviezli na identifikáciu a pochovanie“, informoval.

Ako ďalej píše, „sledovali sme, ako jeden izraelský vodič zastavil svoje nákladné auto, aby mohol zdvihnúť kameň a hodiť ho do mŕtvoly jedného mŕtveho bojovníka Hamasu. Na oboch stranách hranice prepukol hnev.“

Zatiaľ čo sa dobre vybavené a vycvičené izraelské jednotky snažia zlikvidovať zvyšky tých bojovníkov, ktorí uskutočnili nálet, Hamas naďalej odpaľuje cez hranicu desiatky rakiet - vo dne aj v noci.

11:52 - Nová videokompilácia, ktorú nahrala mladá žena, ukazuje, ako rýchlo sa hudobný festival v Izraeli zmenil z dobrej párty na boj o prežitie.

Po chvíli sa objaví izraelský policajt a tank, aby ochránili mladých návštevníkov festivalu, ale dostanú sa pod prudkú paľbu Hamasu

11:50 - Pripomíname, že Izrael kontroluje vzdušný priestor nad Gazou a jej pobrežie a obmedzuje, kto a aký tovar môže vstúpiť a vystúpiť cez jeho hraničné priechody.

Podobne Egypt kontroluje, kto prechádza cez jeho hranice s Gazou a kto z nich.

11:43 - Pozrite si záber dopadov rakiet v Aškelone.

11:26 - Izraelskí vojaci sa rozmiestňujú medzi domami v izraelskom meste Metula, pri pohľade z libanonskej strany libanonsko-izraelskej hranice v južnej dedine Kfar Kila.

Libanonsko-izraelská hranica v južnej dedine Kfar Kila TASR/AP Libanonsko-izraelskej hranica v južnej dedine Kfar Kila

11:23 - Izraelská armáda oznamuje, že získala späť kontrolu nad celým izraelským územím, ktoré od začiatku vojny obsadil Hamas.

Izraelská armáda Twitter/visegrad24 Izraelská armáda

11:22 - Minister obrany Yoav Gallant: Galant: „Nariadil som úplné obliehanie pásma Gazy. Nebude tam žiadna elektrina, žiadne potraviny, žiadne palivo, všetko je uzavreté. Bojujeme proti ľudským zvieratám a podľa toho aj konáme.“

11:15 - MDA uvádza, že jej zdravotníci vykonávajú skenovanie na základe hlásení o zásahoch raketami v strednom Izraeli, ale v tejto fáze nevie o žiadnych zraneniach.

11:13 - Stred Izraela, Jeruzalem pod raketovým útokom.

11:11 - Zábery IDF ukazujú údery na objekty Hamasu v budovách v pásme Gazy.

11:05 - Palestínske militantné hnutie Hamas má v úmysle oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli a ukončiť „provokácie“ Izraela na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme. V pondelok to pre agentúru AP uviedol hovorca Hamasu.

Počas telefonátu s AP hovorca Hamasu povedal, že palestínski ozbrojenci stále pokračujú v bojoch s izraelskými silami, pričom sa im aj v pondelok ráno podarilo zajať ďalších Izraelčanov. Presný počet zajatých, ktorý je podľa neho „veľké množstvo“, neskôr oznámi vojenské krídlo Hamasu -  Brigády Izaddína Kasáma.

11:01 - Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky je v súvislosti so situáciou v Izraeli kedykoľvek pripravený poskytnúť pomoc, informovali o tom v nedeľu na sociálnych sieťach.

Na mieste sú Slováci, ktorí aj naďalej čakajú na pomoc. Nevedia čo majú robiť, majú strach. ta3 sleduje situáciu a bude informovať o ďalších krokoch Ministerstva vnútra SR.

10:51 - Teroristi z Hamasu sa pokúsili zostreliť izraelské vrtuľníky a lietadlá pomocou ručných zbraní, ale neuspeli.

10:45 - V noci bola v Golders Green v severnom Londýne poškodená židovská reštaurácia.

K útokom na židovské podniky došlo vo viacerých západoeurópskych krajinách, odkedy Hamas začal útok proti Izraelu.

10:40 - Rakúsko pozastavuje platby humanitárnej pomoci Palestínčanom z dôvodu útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Podľa tlačovej agentúry APA to v pondelok oznámil šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg.

Predmetné projekty mali Rakúsko stáť približne 19 miliónov eur (vyše 465 miliónov korún). Rakúske ministerstvo zahraničných vecí si okrem toho predvolalo iránskeho veľvyslanca, ktorého krajina podporuje Hamas.

10:39 - Hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari sa vyhráža vedeniu Hamasu.

„Yahya Sinwar je veliteľom kampane a je mŕtvy muž,“ hovorí Hagari na tlačovej konferencii.

„Jeho vojenské a politické vedenie, všetky jeho aktíva, sú napadnuteľné a odsúdené na zánik,“ dodáva.

10:38 - Varovanie pred infiltráciou dronov v pohraničnom meste Gvaram v Gaze.

10:33 - Hagari tvrdí, že prelomenie hraničnej bariéry v Gaze bude fyzicky zabezpečené tankami a podporené bojovými vrtuľníkmi a dronmi.

Podľa jeho slov armáda evakuovala 15 z 24 miest na hranici a v evakuácii ďalších bude pokračovať v nadchádzajúcom dni. Sderot podľa neho v tejto fáze evakuovaný nebude.

10:31 - Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN na jej mimoriadnom zasadnutí odsúdila palestínske militantné hnutie Hamas.

10:24 - V súvislosti s povolávaním záložníkov Hagari povedal, že IDF „nikdy nemobilizovali toľko záložníkov tak rýchlo, 300 000 záložníkov za 48 hodín“.

10:23 - IDF tvrdia, že uskutočňujú novú vlnu leteckých útokov v pásme Gazy.

10:17 - Podľa zdroja z teroristickej skupiny, ktorý citovala čínska štátna tlačová agentúra Sinchua, prebiehajú rokovania o výmene väzňov medzi Izraelom a Hamasom za sprostredkovania Kataru.

„S podporou USA sa Katar snaží dosiahnuť naliehavú dohodu, ktorá by viedla k prepusteniu izraelských žien zajatých Hamasom výmenou za palestínske väzenkyne v izraelských väzniciach,“ povedal včera anonymný zdroj pre Xinhua.

Izrael sa k správe nevyjadril.

Izraelský letecký útok, Pásmo Gaza TASR/AP Izraelský letecký útok, Pásmo Gaza

10:15 - Čína tvrdí, že „nesúhlasí a odsudzuje“ násilie voči civilistom v Izraeli aj na palestínskych územiach.

„Čína je veľmi znepokojená nedávnou eskaláciou konfliktu medzi Palestínou a Izraelom,“ hovorí hovorca ministerstva zahraničných vecí Mao Ning a dodáva, že Peking „je hlboko zarmútený civilnými obeťami spôsobenými konfliktom a je proti akciám, ktoré poškodzujú civilistov, a odsudzuje ich“.

10:01 - Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol na 493, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Počet zranených Palestínčanov sa tiež zvýšil na 2 751.

9:51 - Libanonský minister zahraničných vecí Abdallah Bouhabib povedal, že jeho vláda dostala od Hizballáhu ubezpečenie, že sa nezapojí do bojov, pokiaľ Izrael nebude „obťažovať“ Libanon.

9:49 - Izraelská bezpečnostná taktika sa v sobotu "úplne zrútila", tvrdí bývalý šéf jednej z ich spravodajských služieb.

Danny Yatom, bývalý šéf špionážnej agentúry Mossad a politik z izraelskej opozičnej Strany práce, hovorí, že „všetko sa pokazilo“ a „nikto nemal ani potuchy“, keď v sobotu Hamas zaútočil na Izrael z Gazy.

V relácii Today povedal, že druhá vrstva izraelskej obrany nestačila na zastavenie útokov, čo pripomína, ako bol Izrael prichytený na hruškách takmer „50 rokov a jeden deň“ od Jomkippurskej vojny, keď ho napadla koalícia arabských štátov.

9:39 - Ministerstvo zdravotníctva riadené hnutím Hamas uvádza, že v pásme Gazy bolo zabitých 493 osôb a zranených 2 751 osôb. IDF odhadujú, že na izraelskom území zabili ďalšie stovky ľudí.

9:36 - Egypt, ktorý často slúži ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas, opakovane hovoril Izraelčanom o "veľkej" hrozbe. Izraelskí predstavitelia sa však sústredili na okupovaný Západný breh a bagatelizovali varovania týkajúce sa pásma Gazy.

Nemenovaný predstaviteľ egyptskej spravodajskej služby to povedal agentúre AP v súvislosti s víkendovým útokom palestínskych ozbrojencov z pásma Gazy práve na izraelskom území, pri ktorom zahynulo viac ako 700 Izraelčanov.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua je zložená zo stúpencov židovských osadníkov na Západnom brehu Jordánu, ktorí vyzvali na bezpečnostné opatrenia v dôsledku rastúcej vlny násilia, ktorá sa tam zintenzívnila za posledných 18 mesiacov.

9:30 - Hnutie Hamas zajalo novú skupinu izraelských vojakov, informuje Al-Džazíra. Izraelská strana túto správu nepotvrdila.

9:12 - Izraelský bezpečnostný orgán usudzuje, že militanti Hamasu naďalej prekračujú hranice na izraelské územie, informoval v pondelok ráno denník Haaretz. Izraelské sily hľadajú diery v hraničnom plote a iné cesty z mora, vzduchu a zeme, ktorými by mohli prechádzať militanti Hamasu.

9:04 - Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell je v Maskate na vopred plánovanom stretnutí s Radou pre spoluprácu v Perzskom zálive, na ktorom sa očakáva, že sa bude hovoriť o situácii v Izraeli a Gaze.

„Budem mať príležitosť diskutovať s našimi regionálnymi partnermi o našich spoločných výzvach a potrebe spolupracovať pri zvládaní regionálnych a medzinárodných kríz a prehĺbiť našu spoluprácu,“ povedal Borrell.

8:56 - Novinári z The Guardian pripravili spolu s jeruzalemskou korešpondentkou denníka Guardian Bethan McKernanovou vysvetlenie, ktoré poskytuje informácie o rôznych politických a ozbrojených skupinách pôsobiacich na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Gaze.

8:49 - Podľa palestínskych zdravotníckych predstaviteľov stúpol počet obetí v Gaze na 436, z toho 91 detí a 61 žien, a 2 271 bolo zranených.

8:45 - Izraelské sily bojujú proti Hamasu na siedmich alebo ôsmich miestach mimo Gazy, uviedol v pondelok hovorca armády, 48 hodín po najväčšom útoku, ktorému Izrael čelil za posledné desaťročia.

„Rozsah tejto operácie je úplne iný. Trvá to dlhšie, ako sme očakávali, kým sa veci vrátia do obrannej, bezpečnostnej pozície,“ povedal na brífingu s novinármi.

8:43 - Irán poprel tvrdenia, že by bol priamo zapojený do sobotňajšieho útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, v dôsledku ktorého zahynulo už približne 700 Izraelčanov. Informuje o tom denník The Guardian.

„Dôrazne podporujeme Palestínu; nezúčastňujeme sa však na palestínskej iniciatíve (proti Izraelu), pretože tá je výlučne v kompetencii samotnej Palestíny,“ uviedla v nedeľu iránska misia pri OSN.

8:40 - IDF zverejňili fotografiu veliteľa divízie IDF v Gaze, brigádneho generála Aviho Rosenfelda, ktorý riadi boje proti teroristom z Hamasu pri hraniciach s pásmom Gazy.

8:37 - Jednotky výsadkovej brigády IDF vrátane vysokých dôstojníkov pracujú na vyčistení Sderotu od všetkých podozrivých palestínskych teroristov, ktorí v uplynulých dvoch dňoch prenikli do Izraela, uvádza armáda.

Jednotky výsadkovej brigády IDF Twitter/manniefabian Jednotky výsadkovej brigády IDF

8:29 - Maďarsko v noci letecky evakuovalo 215 ľudí z Izraela dvoma lietadlami, ktorí bezpečne pristáli v Budapešti, uviedol v pondelok ráno minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v internetovom príspevku.

Szijjártó sa poďakoval Izraelu, Cypru, Grécku, Turecku, Bulharsku a Rumunsku za rýchle povolenie na let.

8:23 - Hamas zverejňuje zábery, na ktorých je vidieť raketovú paľbu vypálenú v noci z pásma Gazy na izraelské mestá Tel Aviv a Aškelon.

8:15 - Na prípravách útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael sa od augusta podieľali aj iránske revolučné gardy. Napísali to americké noviny The Wall Street Journal.

O spustení útoku sa definitívne rozhodlo pred týždňom v libanonskom Bejrúte.

8:13 - Izraelská centrálna banka oznámila, že predá devízy v hodnote až 30 miliárd USD, aby podporila kurz šekelu v dôsledku neistoty na trhu po vpáde Hamasu z pásma Gazy.

Centrálna banka vydáva vyhlásenie, v ktorom oznamuje tento plán a uvádza, že „bude pôsobiť na trhu počas nadchádzajúceho obdobia s cieľom zmierniť volatilitu výmenného kurzu šekela a zabezpečiť potrebnú likviditu pre ďalšie riadne fungovanie trhov“.

Dodáva, že na trhu poskytne aj dodatočnú likviditu do výšky 15 mld.

Tento krok prichádza v čase, keď šekel v úvode dnešného obchodovania klesol na takmer osemročné minimum voči americkému doláru.

8:05 - Izraelské raketové útoky na Západnú mešitu v Gaze.

Izrael bombardoval mešitu Al Qarbi v utečeneckom tábore Shati' v Pásme Gaza.

7:57 - Mestský úrad v Sderote nariadil obyvateľom mesta, aby zostali zamknutí vo svojich domovoch z dôvodu „obáv z bezpečnostného incidentu.“

Vo vyhlásení pre obyvateľov obce sa uvádza: „Musíte sa okamžite uzamknúť vo svojich domoch, zamknúť dvere a okná a neotvárať žiadnej cudzej osobe.“

Oznámenie prichádza v čase, keď sa vojaci snažia vyčistiť izraelské územie od teroristov z Hamasu po tom, ako v uplynulých dvoch dňoch prenikli z pásma Gazy.

7:46 - Spojené štáty aj viacero európskych a ázijských krajín informovalo, že medzi obeťami, zranenými či unesenými počas útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas na území Izraela sú aj ich občania.

Medzi usmrtenými majú byť štyria Američania, povedal v noci na pondelok stanici CNN nemenovaný zdroj. Toto číslo, ktoré podľa neho ešte porastie, zaznelo na brífingu viacerých výborov Snemovne reprezentantov.

7:45 - Bojovníci militantného palestínskeho hnutia podľa amerického denníka New York Times zadržiavajú najmenej 150 izraelských rukojemníkov.

7:44 - Salvádorský prezident Nayib Bukele, ktorý má palestínskych predkov, odsudzuje Hamas po jeho útoku na Izrael.

„Najlepšia vec, ktorá by sa mohla stať palestínskemu ľudu, je, aby Hamas úplne zanikol. Tieto divoké beštie nereprezentujú Palestínčanov,“ uvádza Bukele na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

7:40 - Svetoví lídri reagovali na útok Hamasu a odvetu Izraela rôznymi spôsobmi.

Spojené štáty: Prezident Joe Biden povedal, že podpora Izraela zo strany jeho krajiny je "pevná a neochvejná". USA vyslali do regiónu lode a lietadlá a uviedli, že pošlú Izraelu ďalšiu muníciu.

SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO: Premiér Sunak prisľúbil "neochvejnú podporu" Benjaminovi Netanjahuovi. "Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme pomohli. Terorizmus nezvíťazí," povedal.

Irán: Prezident Ebrahim Raisi uviedol, že Irán podporuje právo Palestínčanov na sebaobranu, a varoval, že Izrael sa musí zodpovedať za to, že roky ohrozoval región. Hamas podporuje Irán.

Libanon: Hizballáh, silná ozbrojená skupina, ktorú tiež podporuje Irán, si v nedeľu vymenila s Izraelom delostreleckú a raketovú paľbu. To vyvolalo obavy zo širšieho konfliktu medzi Izraelom a jeho protivníkmi.

Čína: Peking vyzval obe strany, aby "zachovali zdržanlivosť" a "okamžite zastavili paľbu". Štátne médiá zopakovali "dvojštátne riešenie", ktoré zahŕňa vytvorenie nezávislého štátu Palestína.

Rusko: Ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na "okamžité prímerie" a rokovania o "komplexnom, trvalom a dlho očakávanom mieri".

Pásmo Gaza TASR/AP Pásmo Gaza

7:36 - Vyslankyňa USA pre antisemitizmus Deborah Lipstadtová, ktorá patrí medzi najznámejších odborníkov na holokaust na svete, označila útoky Hamasu za „najsmrteľnejší útok proti Židom od holokaustu“.

Lipstadtová uviedla, že „neexistuje žiadne ospravedlnenie“ pre „ohavný, barbarský terorizmus proti izraelským civilistom“ a masové vraždy.

7:33 - Novinár z The Guardian v Gaze Hazem Balousha o izraelskej vojenskej reakcii na ofenzívu Hamasu povedal: „Je to veľmi pochmúrne, veľa úderov, niektoré veľmi blízko môjho domu. Po meste sa preháňajú vozidlá civilnej obrany. Nemáme veľa informácií o tom, čo sa deje, pretože tu nie je internet ani elektrina.“

7:31 - Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že od dnešného rána bolo v izraelských nemocniciach ošetrených 2 382 ľudí so zraneniami, ktoré utrpeli počas vojny.

Dvadsaťdva z nich je v kritickom stave a 345 je vážne zranených.

7:12 - Hovorca IDF Hagari popiera správy o nedostatku vybavenia v armáde.

„V IDF nie je žiadny nedostatok vybavenia,“ hovorí. „Presun niektorých zariadení si vyžaduje čas, ale nie je ich nedostatok.“

7:00 - OSN uviedla, že v Gaze, kde žije celkovo 2,3 milióna ľudí, doteraz opustilo svoje domovy viac ako 123 000 ľudí.

Svetová organizácia tiež varovala, že jedinej elektrárni v pásme, môže v priebehu niekoľkých dní dôjsť palivo.

Pásmo Gazy získavalo väčšinu elektrickej energie z Izraela, ktorý však prerušil dodávky.

6:55 - IDF tvrdia, že počas nočných úderov zasiahli viac ako 500 cieľov vrátane ôsmich bojových priestorov Hamasu a palestínskeho Islamského džihádu, niekoľkých výškových budov, v ktorých sa nachádza majetok Hamasu, mešity a troch tunelov v oblasti Beit Hanoun na severe Gazy.

6:53 - Britský premiér Rishi Sunak ubezpečil v nedeľu večer izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o „neochvejnej podpore“ zo strany Londýna. Reagoval tak na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela. Informovala agentúra AFP.

„Práve som hovoril s premiérom Netanjahuom, aby som ho ubezpečil o neochvejnej podpore zo strany Spojeného kráľovstva v čase, keď sa Izrael bráni proti týmto hrozným útokom,“ povedal v nedeľu večer Sunak.

6:52 - Hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari povedal, že na hraniciach s Gazou sa stále bojuje na šiestich miestach. Cez noc preniklo do Be'eri 70 teroristov, väčšina z nich zahynula v boji s vojakmi.

Teroristov spozorovali aj v ďalších mestách na hraniciach. IDF pri úderoch zasiahli 1 148 cieľov.

6:50 - IDF tvrdia, že v noci uskutočnili rozsiahle útoky v pásme Gazy s cieľom „kriticky využiť schopnosti teroristickej skupiny Hamas“.

6:48 - Zábery nižšie ukazujú na moment dopadu jednej z rakiet v Aškelone.

6:46 - Mnohí členovia Bezpečnostnej rady OSN odsúdili v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí palestínske militantné hnutie Hamas za jeho rozsiahly útok voči Izraelu.

Spojené štáty však napriek tomu vyjadrili poľutovanie nad nedostatkom jednomyseľnosti v tejto otázke, informuje agentúra AFP.

6:44 - Ohlásená nová vojenská pomoc, ktorú Spojené štáty posielajú Izraelu, sa podľa palestínskeho militantného hnutie Hamas rovná "agresii" voči Palestínčanom. Informuje o tom agentúra AFP citujúca z vyhlásenia Hamasu.

„Oznámenie USA, že poskytnú lietadlovú loď na podporu okupácie (zo strany Izraela), je skutočnou účasťou na agresii proti nášmu ľudu,“ uviedlo hnutie Hamas.

Reagovalo tak na nedeľné oznámenie amerického prezidenta Joea Bidena, že USA vyslali do Izraela novú vojenskú pomoc a ďalšia bude nasledovať v najbližších dňoch. Podľa amerického ministerstva obrany USA poskytnú Izraelu muníciu a vojenskú techniku, pričom do oblasti vysielajú aj lietadlovú loď.

6:35 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí z predchádzajúceho dňa:

• Podpora USA: Do Izraela smeruje nová vojenská pomoc Spojených štátov a ďalšia bude nasledovať v najbližších dňoch, oznámil americký prezident Joe Biden. Podľa Pentagónu USA poskytnú Izraelu muníciu a vojenskú techniku, do oblasti vysielajú aj lietadlovú loď. 

Krízové rokovania: V New Yorku prebehlo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o konflikte. 

Pripravení bojovať: "Urobíme všetko, čo bude potrebné, aby sme ochránili našich ľudí a obnovili bezpečnosť," povedal hovorca Izraelských obranných síl Daniel Hagari. Izrael zároveň pokračuje v náletoch na Pásmo Gazy. 

Obete pribúdajú: Bilancia obetí naďalej rastie. Podľa izraelskej vlády bolo zavraždených už vyše 700 ľudí.

Tragédia na festivale: Terčom útoku sa stal aj hudobný festival v južnom Izraeli. Podľa pátracej a záchrannej organizácie Zaka bolo z miesta odvlečených viac ako 250 tiel.

6:30 Vitajte pri novom ONLINE článku, v ktorom sa venujeme palestínsko-izraelskému konfliktu. Včerajší si môžete prečítať nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok