Grendel má jasno v tom, kto vytvorí vládu. Taraba prezradil, kedy sa stretnú Fico, Pellegrini a Danko

ta3/Soňa Búranová, Richard Dírer
8.10.2023 12:13 , Aktualizované: 8.10.2023 12:48

V relácii V politike diskutovali Gábor Grendel (Oľano a priatelia) a Tomáš Taraba (kandidát za SNS). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Čo hovoria na výsledky volieb?

Taraba hovorí, že cieľom bolo dostať kandidátku SNS do parlamentu, čo sa aj podarilo. "Sme v podstate taká jediná národná kresťanská sila, ktorá tam je," dodal. Je prekvapený, že KDH nerieši, ako posilniť konzervatívny prúd v parlamente, ale radšej lobuje za vládu s Progresívnym Slovenskom.

Grendel hovorí, že prieskumy ukazovali, že Oľano sa ako koalícia nedostane do parlamentu, čo sa nestalo. Hnutie je vraj spokojné, no neteší ho to, aká koalícia sa črtá.

Kto vytvorí vládu?

Grendel si myslí, že najpravdepodobnejší scenár je, nech sa píše v médiách čokoľvek iné, že vznikne vláda Smeru, Hlasu a SNS.

Taraba zopakoval slová Andreja Danka, že SNS podporí akúkoľvek vládu, na čele ktorej bude stáť Robert Fico. "Každá vláda, ktorá v nejakom takomto zložení bude, bude lepšia než terajšia Ódorova vláda," okomentoval s tým, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu čo najrýchlejšie. "To, či budeme jej súčasťou, záleží od toho, aké v nej budeme mať personálne postavenie," dodal.

Grendel považuje koalíciu v zložení PS, SASKA a KDH za menej reálnu. Podľa neho o tom svedčí aj komunikácia. Narážal na statusy politikov PS a SASKY a pochválil Fica, Pellegriniho a Danka, že potichu rokujú. "Ako by mohla takáto koalícia v praxi fungovať, keď ešte ani nevznikla, a už teraz si odkazujú cez Facebooku, cez médiá, a kopú do seba," hovorí.

"Povedalo sa: ‘Tak musia prísť predčasné voľby, a potom to všetko skončí.‘ Skončilo to?" pýta sa podpredseda parlamentu. "Toto je ten koniec toho chaosu? dodal. Oľano je vraj od toho všetkého "bokom".

Grendel hovorí, že politika nie je len o kamarátskych vzťahoch, ktorá koho má rád. Oľano vraj drží slovo, že so Smerom ani Hlasom do vlády nepôjde. Mandát Hlasu je pre budúcu vládu kľúčový, preto Grendel potvrdil, že Oľano zostáva v opozícii.

Stretnutie Danka, Fica a Pellegriniho

Taraba hovorí, že SNS zjednocuje program, na ktorom sa všetci v strane a klube dohodli. Prezradil, že s lídrom národovcov Andrejom Dankom je v kontakte aj trikrát denne. Ocenil, že komunikuje a pýta sa aj na názor strany Život-NS, ktorá išla do volieb spoločne so SNS.

"Do žiadnej vlády sa netlačíme," povedal Taraba s tým, že ich klub je jednotný aj napriek tomu, že okrem Danka nik nie je členom SNS.

Taraba prezradil, že v pondelok spolu budú rokovať Danko, Pellegrini aj Fico. Očakáva, že "dáme tých 79 hlasov".

"Bola by to politická samovražda, ak by dnes niektorá z persón zabránila vzniku vlády, ktorá vymení Ódora," vyhlásil.

Grendel považuje za prínos, že sa do parlamentu nedostali extrémistické strany. Mal na mysli Republiku a ĽSNS.

Taraba si myslí, že rokovania by mali prebiehať v tichosti a mimo médií. "My si potrebujeme sadnúť aj s kolegami zo Smeru a Hlasu, aby sme sa dohodli, čo všetko dokáže zvýšiť kultúru života," uviedol. Verí, že premiérom bude Robert Fico a že sa bude vieť debata aj o tom, kde bude miesto pre SNS.

Grendel potvrdil, že hnutie Oľano a priatelia bude konštruktívnou opozíciu. Prezradil, že poslanecký klub sa zatiaľ ešte nestretol.

Taraba tiež uviedol, že by chceli "zvrátiť niektoré kroky bývalej vlády". Ako príklad uviedol vypínanie dezinformačných médií. Spomenul aj usmernenie ministerstva zdravotníctva, ktoré bolo prijaté v čase, keď ho viedol Vladimír Lengvarký, podľa ktorého môžu transrodoví ľudia podstúpiť tranzíciu a úradne ju potvrdiť aj bez chirurgického zákroku.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok