Dôchodcovia mimo krajín EÚ by mali spozornieť. Na Slovensko musia zaslať Potvrdenie o žití

ta3/TASR
4.10.2023 12:09 , Aktualizované: 4.10.2023 12:52

Seniori s bydliskom v štátoch, ktoré nepatria do Európskej únie (EÚ) alebo do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Švajčiarska a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, musia doručiť Sociálnej poisťovni (SP) Potvrdenie o žití. Tlačivo musí byť vyplnené a vlastnoručne podpísané. V stredu na to upozornil hovorca SP Martin Kontúr.

Seniori budú môcť dostávať rodičovský dôchodok, plénum schválilo novelu
TASR/Pavol Ďurčo

Tlačivo musí byť aktuálne

Podpis na tlačive nesmie byť starší ako jeden mesiac pred jeho zaslaním SP a musí byť úradne overený, napríklad notárom alebo zamestnancom príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v danom štáte. SP potom zašle dôchodok za tretí štvrťrok, čiže za obdobie od 1. júla do 30. septembra tohto roka. Tlačivá Potvrdenie o žití zaslala SP seniorom ešte v januári a je k dispozícii aj na webovej stránke SP.

Vyplatenie dôchodku mimo EÚ

"Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo EÚ a mimo EHP, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ, okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári," uviedol Kontúr.

Seniori sa musia preukázať

V januári 2024 bude opätovne potrebné preukázať žitie. Budú ho musieť preukázať aj poberatelia dôchodku s bydliskom v členských štátoch EÚ, EHP, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska s výnimkou Českej republiky. SP si totiž v prípade Českej republiky vymieňa informácie elektronicky s Českou správou sociálneho zabezpečenia.

Dôchodky sa vyplácajú pozadu

"Do cudziny, ktorá nie je štátom, na ktorý sa vzťahujú koordinačné nariadenia EÚ, sa dôchodky vyplácajú pozadu v trojmesačných lehotách vždy až po predložení Potvrdenia o žití. Do štátov, na ktoré sa vzťahujú koordinačné nariadenia EÚ, sa dôchodky vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch a Potvrdenie o žití predkladajú Sociálnej poisťovni v januári príslušného kalendárneho roka," priblížil Kontúr.

K 30. júnu vyplatila SP do zahraničia spolu 34.591 dôchodkových dávok, z toho 3734 do krajín mimo EÚ. Najviac ich z krajín mimo EÚ zaslala do zámoria do Kanady (1486) a USA (1054). Do krajín EÚ, EHP, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva vyplatila SP 30.857 dôchodkov, z toho najviac do Českej republiky (15.742) a Nemecka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok