Ukrajinci nestrácajú humor. Tankista zavolal do Ruska, aby požiadal o radu pri oprave ukoristeného tanku

ta3/ČTK
2.10.2023 14:16

Ukrajinský tankista telefonoval na technickú podporu ruského závodu Uralvagonzavod o pokazenom ruskom tanku, ktorý ukoristil, aby získal radu, ako stroj opraviť. Časopis Forbes uviedol, že Rusi - vrátane riaditeľa závodu - sa mu skutočne snažili pomôcť. Zrejme nevedeli, že hovoria s ukrajinským vojakom.

Russia_Ukraine_War669823.jpg
TASR/AP

Potreboval poradiť

Na rozdiel od iných ruských tankov nemajú Ukrajinci s T-72B3 toľko skúseností, vysvetľuje časopis. Ukrajinci doteraz ukoristili z Ruska počas jeho invázie asi 200 ruských tankov T-72B3, ktoré patria k novším strojom v krajine a vyrábajú sa v Uralvagonzavode v Nižnom Tagile, poznamenal časopis Forbes. Preto podľa neho, keď sa tankista s volacím znakom Kočevnik dostal do problémov so ukoristeným strojom tohto typu, zavolal Uralvagonzavod. Telefonáty si Ukrajinci nahrávali a záznam sa objavil na YouTube.

Kočevnik si strieľal najmä z Rusov, ale problémy s tankom boli skutočné, uvádza Forbes. Tankista, ktorý slúži v 54. mechanizovanej brigáde ukrajinskej armády, hlásil, že stroj má únik oleja, nefunkčný kompresor alebo nefunkčný elektrický mechanizmus na otáčanie veže.

Hlavne nenápadne

V Uralvagonzavode sa rozprával s mužom, ktorý sa predstavil ako Alexander Anatoljevič a zrejme nespoznal rusky hovoriaceho Kočevnikova ako ukrajinského vojaka. Prisľúbil, že o problémoch bude informovať konštrukčnú kanceláriu a že sa spojí s výrobcami motorov.

Ukrajinec potom podľa záznamu zavolal riaditeľovi závodu Andrejovi Abakumovovi, ktorý ho požiadal, aby podrobne opísal problémy stroja prostredníctvom komunikačnej platformy WhatsApp, a sľúbil, že všetko prekonzultuje s inžiniermi.

Tankista nakoniec Rusom prezradil, že je ukrajinský vojak a nefunkčný stroj jeho armáda zajala minulý rok pri Izjum. Na zázname je tiež počuť, ako Kočovnik žiada Rusov, aby tanky T-72 vylepšili, aby zajaté stroje neboli v takom zlom stave. Rozlúči sa s nimi slovami "Sláva Ukrajine".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok