Austrália má najstaršiu rodičku, v Melbourne porodia šesťdesiatnička

ČTK
3.8.2016 10:21

Najstaršou austrálskou prvorodičkou sa stala 63-ročná žena z Tasmánie, ktorá porodila dcéru. Dievčatko prišlo na svet 1. augusta v 34. týždni tehotenstva cisárskym rezom v nemocnici v Melbourne.

Austrália má najstaršiu rodičku, v Melbourne porodia šesťdesiatnička
Ilustračná fotografia: TASR

Po niekoľkých rokoch neúspešných pokusov o vnútromaternicové oplodnenie použila žena, ktorej partner má 78 rokov, k počatiu embryo zahraničnej darkyne. Spoločne s dcérkou sa teraz žena, ktorej totožnosť nebola zverejnená, zotavuje v súkromnej pôrodnici.

Predošlou austrálskou rekordmankou bola matka, ktorá v roku 2010 porodila svoje prvé dieťa ako 60-ročná. Svetový rekord drží Rumunka Adriana Iliescuová, ktorá v roku 2005 porodila ako 66-ročná. Austrálski odborníci na počatie uvádzajú, že zodpovedná klinika, kde sa uskutočnilo umelé oplodnenie, by nemala vykonávať vnútromaternicové oplodnenie ženám starším než 53 rokov. Tento vek je označovaný za "koniec prirodzeného tehotenstva".

"Dieťa potrebuje, aby sa oň niekto staral do dvadsiatich rokov. Existuje značná pravdepodobnosť, že toho táto žena nebude schopná," povedala profesorka Monashskej univerzity Gab Kovacsová. "Naše telá nie sú prispôsobené na to, aby sme rodili v šesťdesiatke."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok