Raketa KĽDR zasiahla vody Japonska, druhá po štarte vybuchla

TA3 TASR ČTK
3.8.2016 06:39

Severná Kórea nevypálila jednu balistickú raketu, ale dve, pričom jedna vybuchla hneď po štarte. Uviedol to predstaviteľ Strategického velenia Spojených štátov.

Incident odsúdil japonský premiér

"Prvé náznaky ukazujú, že jedna z rakiet vybuchla hneď po štarte, zatiaľ čo druhá bola sledovaná nad Severnou Kóreou až po Japonské more," povedal nemenovaný predstaviteľ USSTRATCOM.

Odpálenie rakety odsúdil japonský premiér Šinzó Abe, podľa ktorého ide o "závažné ohrozenie bezpečnosti krajiny". "Je to škandálny čin, ktorý nemožno tolerovať," vyhlásil japonský premiér. Japonský minister obrany Gen Nakatani uviedol, že balistická raketa, ktorú vypálila Severná Kórea, dopadla zrejme do vôd výlučnej hospodárskej zóny Japonska.

Raketa stredného doletu

Raketa letela zhruba 1000 kilometrov a dopadla približne 250 kilometrov západne od pobrežia japonskej prefektúry Akita, povedal Nakatani. Agentúra Jonhap, ktorá sa odvolala na juhokórejské vládne zdroje, napísala, že išlo zrejme o raketu stredného doletu typu Rodong a letela približne 1000 kilometrov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejskú armádu informovala, že Severokórejčania vypálili raketu zo západnej časti krajiny a dopadla do mora na východnom pobreží. Ďalšie podrobnosti juhokórejská armáda bezprostredne nezverejnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok