Výbuch bomby v Turecku zabil šesť policajtov, obviňujú Kurdov

TA3 ČTK
2.8.2016 13:47

Výbuch bomby v nastraženom vozidle zabil na juhovýchode Turecka šesť policajtov. Bomba explodovala vo chvíli, keď okolo prechádzali policajti v služobnom aute.

Podľa úradov sú za incident zodpovední kurdskí separatisti, ktorí páchajú podobné útoky pravidelne počas roka. Štyria policajti utrpeli zranenia. Útok sa odohral v provincii Bingol, ktorú prevažne obývajú menšinoví Kurdi. Bomba explodovala vo chvíli, keď okolo prechádzali policajti v služobnom vozidle.

Miestny guvernér z incidentu obvinil povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich, s ktorou Ankara vedie znova vojnu od minulého leta, kedy s ňou prerušila mierový proces. Na jej ciele útočí nielen na juhovýchode Turecka, ale aj na severe Iraku, kde má organizácia svoje veliteľstvo. PKK sa usiluje od roku 1984 o autonómny Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku. Za teroristickú organizáciu ju okrem Ankary považuje aj Európska únia a Spojené štáty.

Pri násilnostiach prišlo od 80. rokov o život vyše 40 000 ľudí, väčšinou Kurdi. Situácia v Turecku je v posledných dňoch veľmi napätá v súvislosti so zmareným pokusom o prevrat. Vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa pokúsila zvrhnúť časť armády. Pri násilnostiach zahynulo vyše 200 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok