Predvolebné duely: Saková by vracala migrantov do krajín pôvodu, podľa Pandyho sa nemôže žiť dobre len v Bratislave

ta3/Denis Dufala
25.9.2023 11:00 , Aktualizované: 25.9.2023 13:42

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Denisa Saková (Hlas-SD) a Peter Pandy (Szövetség-Aliancia).

Peter Pandy Aliancia Denisa Saková Hlas-SD
ta3

Informácie o hosťoch

Denisa Saková (47) je poslankyňou parlamentu je podpredsedníčkou strany Hlas-SD. Na kandidátnej listine má číslo 2.

Peter Pandy (47) pracuje ako advokát a v strane je členom republikovej rady. Do volieb ide s číslom 2.

Strana Hlas-SD, má podľa Sakovej vo svojom názve jasne zakotvené hodnoty. "Potom ako vládol Matovič a Heger, po predčasných voľbách bude Slovensko potrebovať silnú kompetentnú a stabilnú vládu. Dúfame že v nej budeme," povedala Saková.

Národnostné menšiny

Podľa Pandyho existuje len jedna strana, ktorá rieši národnostné menšiny a tou má byť Aliancia. "Pochopili sme význam jednoty a že iba takýmto spôsobom môžeme hájiť záujmy maďarskej menšiny. Príchod Gyimesiho nebol skutočným dôvodom odchodu známych tvári (pozn. red. zo strany Aliancia)," tvrdil Pandy. Dodal, že k tomu došlo, pretože v strane nevedeli presadiť títo ľudia svoje záujmy. "Každý kto mal záujem zastupovať maďarskú menšinu zostal v Aliancii," vysvetlil.

K inflácii Saková povedala, že plnohodnotný obed si môže takmer milión Slovákov dovoliť len raz za týždeň.

Infraštruktúra na Slovensku

Pandy tvrdil, že podľa neho nie je normálne, aby Slovensko nemalo v 21. storočí zabezpečenú infraštruktúru. "Sme diskriminovaní a poukazujeme na to, že sme tu. Každý by mal mať práva ako sú v Bratislavskom a Trnavskom kraji," hovoril Pandy na margo národnostných menšín. Zatváranie nemocníc v a rušenie oddelení je podľa neho nehorázne. "Berú nás ako čísla a štatistické údaje. Máme právo na prácu, zdravotnú starostlivosť," vysvetľoval Pandy. Vníma tiež výrazné rozdiely v živote v hlavnom meste a v Kráľovskom Chlmci. "Treba nájsť financie aby sme zlepšili stav v zdravotníctve. Budeme bojovať za zlepšenie situácie na Slovensku," dodal.

Regionálne rozdiely

Saková potvrdzovala slová Pandyho: "Nemôžeme žiť najlepší život len v Bratislave, ale aby sa žilo lepšie aj v regiónoch. Upriamujeme pozornosť aj na národnostné menšiny na Slovensku." Zdôraznila tiež, že vo viacerých prípadoch žijú dôchodcovia po vyplatení liekov a podobných výdavkov im zostáva 50 centov na deň.

Pandy pokračoval: "Aby sme nerušili obedy zadarmo, sociálne balíky, a aby ľudia nemali ešte horšiu životnú situáciu ako teraz. Netreba redukovať, ale nájsť do rozpočtu iné príjmy. Jednou z možností sú aj eurofondy, ktoré Slovensko nedokázalo efektívnym spôsobom čerpať."  

Riešenie migrantov

Saková odmieta, že by migranti boli populistickým nástrojom pre politikov. "Už na jar sme na to upozorňovali. Podľa štatistík Európskej Únie migrácia stúpa. Kritizovali sme policajný zbor, dávali sme návody na riešenia. Polícia by mala zaisťovať osoby bez dokladov, obmedziť ich na osobnej slobode." Prísť by podľa nej mali tiež kompenzačné opatrenia, to by malo byť náhradou drastického zatvárania hraníc v súvislosti s migráciou. Saková pokračovala, že je potrebné vytipovať miesta na zelenej hranici, pretože každý prevádzač vie, kde môže prejsť hranicu. Saková by vracala migrantov do krajín ich pôvodu. "Keď sme mali možnosti v rámci Covid-krízy, (pozn. red. zatvárať a strážiť hranice) máme ju aj teraz s migrantami."

"Už pred tromi mesiacmi sme poukazovali na tento problém. migranti prejdú cez zelenú hranicu, tam by bolo treba zvýšiť kontroly," prezradil Pandy.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Denisa Saková (76 %) ako Peter Pandy (24 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok