Predvolebné duely: Musíme pokračovať v sociálnych opatreniach a pomoci ľuďom, tvrdí Krajniak. Suja sa vidí na ministerstve

ta3/Katarína Žgrlíková
22.9.2023 19:52 , Aktualizované: 22.9.2023 21:45

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Milan Krajniak (Sme rodina) a Miroslav Suja (Republika).

web-večer.png
ta3

Konsolidácia a HDP

“Dôchodcovia sa nemusia ničoho obávať, konsolidácia sa ich nedotkne,“ sľubuje Krajniak. Sme rodina odmieta konsolidáciu ako presadzujú progresívci alebo vláda pána Ódora. Sme rodina presadila zavedenie rodičovského dôchodku, čo je ďalších 300 miliónov ročne na pomoc dôchodcov. Presadili 14-dňovú rodičovskú dovolenku, zdvojnásobenie prídavku na deti a chcú v tom pokračovať. Chcú zdaniť monopolné firmy špeciálnou daňou, tak ako to bolo pri Slovnafte.

Suja s Krajniakom súhlasil. Doplnil, že Republika vidí konsolidáciu v maximálnej výške 0,5 percenta HDP.  Možno by sa podľa neho navýšila až na 0,8 percenta v budúcnosti.

Krajniak dodal, že nielenže musia pokračovať sociálne opatrenia, ktoré doteraz boli, ale musí pokračovať aj plošná pomoc domácnostiam s cenami elektrickej energie. 

Nižší dôchodkový vek alebo povinne odrobené roky?

Repulika chce znížiť vek odchodu do dôchodku na 60 rokov. Podľa Krajniaka je skôr dôležité nechať ľudí sa rozhodnúť, kedy chcú odísť do dôchodku. Podľa Sme rodina je lepší nápad povinných 40 odrobených rokov.

Suja na to reagoval, že ľudia často musia pracovať aj dlhšie, lebo nevedia vyžiť z dôchodkov. Treba podľa neho zabezpečiť financie na dôchodky. Krajniak kontroval, že práve preto zaviedli rodičovský dôchodok.

Obrana nie je prioritou

Prezidentka sľúbila na summite NATO, že Slovensko vynaloží minimálne 2 percenta HDP na obranu. Splnili by tento sľub, ak budú zvolení? Republika sľub prezidentky nesplní. “Takéto vyjadrenia povie len nevzdelanec,“ povedal Suja. Výdavky na zbrojenie teraz nie je priorita. Krajniak si myslí, ze HDP netreba ani znižovať ani zvyšovať. Miesto toho chcú radšej zvyšovať plat policajtom, aby neodchádzali do civilu.

Potravinové púšte na Slovensku

“Čo sa týka potravinovej sebestačnosti, keď sa hlasovalo o zlegalizovaní domáceho chovu zvierat Sme rodina sa zdržala hlasovania,“ pripomenul Krajniakovi Suja.

Na Slovensku máme 350 potravinových púští, len štát to môže ovplyvniť a preto ten zákon bude Sme rodina presadzovať aj naďalej.

Suja zareagoval, že je treba dohodnúť sa s reťazcom Jednota, ktorý ma vyše 50 percentné zastúpenie slovenských potravín. Podľa neho je toto cesta ako riešiť tento problém.

Priority a ciele kandidátov

Sme rodina má podľa Krajniaka len tri priority: lacné potraviny, štátna garancia bývania a pokračovanie výstavby nájomných bytov a rodinné bezúročné mikropôžičky.

Na záver Suja uviedol, že sa vidí na jednom z ministerstiev, keďže sa venuje pôdohospodárstvu a životnému prostrediú.

Informácie o hosťoch

Milan Krajniak (50) je poslancom Národnej rady. S číslom 2 kandiduje za stranu Sme rodina.

Miroslav Suja (49) je podnikateľ, poslanec parlamentu a kandidát strany Republika. Do volieb ide s číslom 2.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Miroslav Suja (84 %) ako Milan Krajniak (16 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok