Americké letectvo zaútočilo na baštu islamistov v Líbyi, hlásili prvé straty

TASR ČTK
1.8.2016 17:48

Americké letectvo začalo podnikať nálety v Líbyi na pozície teroristickej organizácie Islamský štát. USA zaútočilo na žiadosť líbyjskej vlády.

Americké letectvo zaútočilo na baštu islamistov v Líbyi, hlásili prvé straty
SITA/AP

Útok sa stal na žiadosť OSN podporovanej líbyjskej vlády národnej jednoty, oznámil jej predseda Fájiz Sarrádž. Sarrádž uviedol, že americké lietadlá zaútočili na baštu IS, ktorou je mesto Syrta.

Doplnil, že v krajine nebudú nasadené americké pozemné jednotky. "Prvé nálety sa začali na pozície v Syrte, pričom spôsobili veľké straty," povedal Sarrádž.

syrta_0a000002-7cee-41dc.jpg

"Na žiadosť líbyjskej vlády národnej jednoty uskutočnili ozbrojené sily Spojených štátov presne cielené letecké útoky na pozície Islamského štátu v Syrte," povedal podľa agentúry AFP hovorca Pentagonu Peter Cook.

Hovorca tiež uviedol, že prezident USA Barack Obama dal súhlas na nálety na základe odporúčania ministra obrany Asha Cartera a predsedu Zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generála Josepha Dunforda.

V oblasti Syrty sa narodil bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, zvrhnutý v roku 2011. Pod kontrolou islamistov je oblasť od konca roku 2014. Od tej doby z mesta utiekli až dve tretiny z pôvodných 80.000 obyvateľov. IS postupne rozšíril svoje pozície v okolí Syrty v dĺžke 250 kilometrov líbyjského pobrežia a v januári začal útočiť na veľké ropné terminály.

USA a ich kľúčoví európski spojenci už na jar oznámili, že chcú urýchliť stabilizáciu Líbye. Niekoľko krajín, medzi nimi Francúzsko, Taliansko a Británia, uviedlo, že pripravujú nasadenie svojich špecialistov pre boj proti IS v Líbyi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok