Hasiči pre búrky hlásia stovky výjazdov, odtrhlo aj reklamu na R1

TA3 SITA TASR
1.8.2016 10:54

Vyše 360-krát museli v posledných hodinách zasahovať hasiči na celom Slovensku, ktorým sa prehnali intenzívne búrky. Odstraňovali popadané stromy, strhnuté strechy a pomáhali pri zatopených pivniciach. Meteorológovia varujú, že hrozba živlov stále pretrváva.

Výstraha aj po víkende

Výstraha pred búrkami pokračuje i na začiatku pracovného týždňa. Meteorológovia varujú pred dažďom ojedinele s krúpami najmä ľudí v Prešovskom a Košickom kraji. Miestami môže napadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok, vietor dosiahne rýchlosť asi 18 až 23 metrov za sekundu.

Hasiči zasahovali v dôsledku búrok v noci a nadránom na celom Slovensku najmenej 365-krát. Do prác sa zapojilo viac ako 500 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, informovala Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.      

Hasiči odčerpávali najmä vodu z pivníc a odstraňovali padnuté stromy z ciest, áut či elektrického vedenia. Najhoršia bola podľa Farkasovej situácia v Nitrianskom kraji, kde absolvovali 270 výjazdov. "Museli sme odstraňovať i odtrhnutú reklamnú tabulu vo výjazde z rýchlostnej cesty R1 na severnom obchvate," povedala.

Zatopené pivnice, popadané stromy

V Trnavskom kraji mali hasiči 37 výjazdov, v Bratislavskom a Banskobystrickom po 16, v Trenčianskom 14. "Na východe Slovenska to bolo pokojnejšie, v Prešovskom a Košickom kraji zasahovali hasiči pre búrky šesťkrát," dodala Farkasová.

Prívalová voda zatopila v Bratislavskom kraji niektoré pivnice domov. Hasiči zasahovali i pre popadané stromy na cestách. V Bratislave zasahovali trikrát, v okolí Pezinka štyrikrát, v okolí Senca šesťkrát a v okolí Malaciek trikrát. V Obci Báhoň odčerpávajú vodu z pivnice v jednom rodinnom dome.

Hasiči zo Žiliny zasahovali dvakrát, z Turzovky a Čadce spolu štyrikrát, z Turčianskych Teplíc jedenkrát a z Dolného Kubína jedenkrát. "Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov a odčerpávanie vody zo zatopených záhrad a rodinných domov. Celkom v Žilinskom kraji zasahovalo 29 príslušníkov HaZZ s desiatimi kusmi hasičskej techniky a 54 dobrovoľných hasičov s desiatimi kusmi techniky z rôznych obcí," uviedol operačný dôstojník.   

V súvislosti s počasím zasahovali aj hasiči z Čadce, Turzovky a Záchrannej brigády HaZZ zo Žiliny v Staškove. "Je tam zatopený dom a vyteká voda z potoka," dodal operačný dôstojník.

Najviac v okrese Nové Mesto

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík, hasičov zamestnalo najmä odstraňovanie spadnutých stromov a konárov z miestnych komunikácií a chodníkov, ako aj odčerpávanie vody z rodinných a bytových domov a pivníc. Najviac zásahov si následky búrok vyžiadali v okrese Nové Mesto nad Váhom, kde hasiči zasahovali v 17 prípadoch. 

Čerpanie vody z pivníc a suterénov rodinných domov, ako aj odstraňovanie spadnutých stromov zamestnalo hasičov v Banskobystrickom kraji. Ako informovali, v súvislosti s poveternostnými vplyvmi zasahovalo 40 príslušníkov celkovo 16-krát s 13 kusmi hasičskej techniky.     

Najviac výjazdov majú za sebou hasiči zo Žiaru nad Hronom a Novej Bane, ktorí zasahovali sedemkrát, trikrát ich kolegovia z hasičskej stanice v Krupine a Detve, dva výjazdy absolvovali i príslušníci z Revúcej a po jednom zásahu mali aj hasiči z Rimavskej Soboty, Lučenca, Banskej Bystrice a Výcvikového centra HaZZ Lešť, z hasičskej stanice v Pliešovciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok