Predvolebné duely: Republika je nebezpečná, hrá na city, hovorí Bittó Cigániková. Násilie do spoločnosti priniesol Matovič, povedal Ďurica

ta3/Soňa Búranová
20.9.2023 18:00 , Aktualizované: 20.9.2023 20:51

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Jana Bittó Cigániková (SASKA) a Ondrej Ďurica (Republika).

web-večer (1).png
ta3

Potýčky politikov

"Každý ponúka to, čo vie," povedala v súvislosti s násilím v predvolebnej kampani Bittó Cigániková. "SASKA bojuje programom a riešeniami. Potešilo by k tomu mať aj mandát, aby sa konečne na Slovensku dalo žiť lepšie. Násilie nepatrí vôbec do kultúrneho života, a, samozrejme, ani do politiky," komentovala.

Ďurica hovorí, že násilie a atmosféra v spoločnosti je spôsobená Igorom Matovičom. "Predovšetkým je chyba tam, že voľby neboli skôr. Násilie, čo vidíme, vyvádzanie Igora Matoviča je vizitka jeho povahy, charakteru. Je to hanba, takýto človek nemá čo robiť v parlamente," povedal.

Informácie o hosťoch

Jana Bittó Cigániková (40) je poslankyňou Národnej rady SR a členkou republikovej rady strany SASKA. Na kandidátke jej patrí číslo 3. 

Ondrej Ďurica (45) je poslanec parlamentu a podpredseda a hovorca hnutia Republika. Do volieb ide s číslom 3.

Problémy v zdravotníctve

Bittó Cigániková sa vyjadrila aj k tomu, že minister zdravotníctva v stredu prišiel s vyhláškou, ktorá znižuje počet pohotovostí a presúva pediatrov bližšie k väčším mestám. "Ja na to poviem len, že aha, že sa to dá aj bez schôdze," povedala s tým, že o tomto opatrení SASKA hovorila už dlhšie.

Informovala však, že sa spúšťa zdravotnícka linka, ktorá, dúfa, že bude dostupná čoskoro. Má pomôcť práve rodičom, aby nemuseli s chorými deťmi utekať na pohotovosť, ale môžu sa o ich zdravotnom stave poradiť telefonicky.

Ďurica reagoval, že vyhlásenie rezortu zdravotníctva eviduje. Spomenul, že v regióne Námestovo sa ruší detská pohotovosť, ostáva iba v Dolnom Kubíne a ľudia by tam mali dochádzať. Myslí si, že proces nie je systémovo vyriešený a situáciu by už mala riešiť nová vláda.

Republika však odmieta poplatky u lekára. "Je to neakceptovateľné," vyhlásil Ďurica s tým, že sú to veci, ktoré nepovažuje za systémové ani spravodlivé. "Z pohľadu rodiča je to neakceptovateľné, keďže rodič ihneď koná, ak sa s dieťaťom niečo deje, nenecháva niečo na druhý deň," uviedol.

Bittó Cigániková povedala, že Republika je v tomto veľmi nebezpečná. Jej program bol vraj vyhodnotený ako najhorší. Uviedla na pravú mieru tvrdenie, že všetci ambulantní lekári sú súkromní lekári. "Iných ani nemáme v ambulanciách," dodala.

Myslí si, že poplatky sú adekvátne, aby pohotovosti neboli zneužívané a deti, ktoré naozaj potrebujú urgentnú pomoc, ju aj dostali, a nečakali v čakárni aj štyri hodiny.

Ďurica tvrdí, že ak sú pohotovosti preťažované, na vine sú asociáli. Títo ľudia podľa neho často nevedia, že funguje nejaká telefonická linka. Myslí si, že od takýchto ľudí peniaze nikto nedostane a jediný, kto na to bude doplácať, vraj budú "pracovití a slušní ľudia".

Bitttó Cigániková reagovala, že Republika je nebezpečná, pretože takýmto spôsobom "hrá na city ľudí".

Mimoriadna schôdza

Ďurica za Republiku povedal, že hnutie je na schôdzach vždy prítomné. "Myslíme si, že to, čo sa deje v súvislosti s nelegálnou migráciou, je absolútne nehorázne," povedal s tým, že netuší, prečo jeho kolegovia v parlamente neotvorili túto mimoriadnu schôdzu.

"Ani hranice, ani policajti, ani kontroly," konštatoval. Tvrdí, že takto by nemal fungovať suverénny štát a dúfa, že nová vláda v tomto začne konať.

Bittó Cigáková si myslí, že túto situáciu mohla riešiť priamo vláda bez zasadnutia parlamentu tak, že by posilnila kontrolu hraníc. "Treba si vedieť chrániť hranice," vyhlásila.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Ondrej Ďurica (85 %) ako Jana Bittó Cigániková (15 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok