Vražda či samovražda? V Kyjeve našli mŕtveho bývalého šéfa Chersonskej oblasti

ta3/ČTK
19.9.2023 12:55

Bývalý šéf ukrajinskej Chersonskej oblasti Hennadij Lahuta bol nájdený mŕtvy v Kyjeve. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda. Mnoho ukrajinských médií ho vinilo, že po začiatku invázie vo februári minulého roka odovzdal región ruskej armáde.

Hennadij Lahuta
ta3/Ukraine 4 Freedom

Telo 49-ročného činiteľa bolo nájdené blízko garáží v západnej časti ukrajinskej metropoly tri dni po tom, čo Lahutovo zmiznutie ohlásila jeho manželka. Polícia prípad vyšetruje ako možnú vraždu aj samovraždu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj menoval Lahutu na čele Chersonskej oblasti na juhu krajiny v roku 2021. V júli minulého roka ho odvolal.

"Ja sa toho nezúčastňujem"

Podľa zistenia denníka Novaja Gazeta Lahuta prvý deň invázie položil kľúče na stôl starostu Chersonu a so slovami "Ja sa toho nezúčastňujem" opustil oblasť a vzdal sa svojich povinností. Spolu s ním odišlo aj vedenie polície, prokuratúry, súdov a o niečo neskôr sa evakuovali aj pracovníci tajnej služby SBU. Vďaka slabému odporu ruské vojská rýchlo obsadili takmer celú Chersonskú oblasť.

Vo februári bol Lahuta obvinený z podvodu. Podľa SBU si pomocou falšovanej listiny privlastnil automobil a následne ho predal svojmu spolupracovníkovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok