Hermosová, ktorú Rubiales pobozkal na pery, obvinila Španielsku futbalovú federáciu. Vraj zastrašuje hráčky

ta3, TASR
19.9.2023 11:14 , Aktualizované: 19.9.2023 19:20

Futbalistka Jennifer Hermosová obvinila Španielsku futbalovú federáciu zo snahy "zastrašiť" hráčky. Trénerka Montse Tomeová nominovala pred zápasmi Ligy národov so Švédskom 22. septembra a Švajčiarskom 26. septembra niekoľko majsteriek sveta, ktorých bojkot účasti v reprezentácii stále trvá.

Vyjadrila im podporu

Hráčky k tomuto kroku pristúpili po kauze medzi bývalým prezidentom RFEF Luisom Rubialesom a práve Hermosovou, ktorú funkcionár pobozkal po finále MS na pery. Tridsaťtriročná stredopoliarka v nominácii chýba, ale vyjadrila podporu svojim spoluhráčkam.

"Som presvedčená, že ide o ďalšiu stratégiu rozdelenia a manipulácie s cieľom zastrašiť a pohroziť nám právnymi dôsledkami a ekonomickými sankciami. Chcem ešte raz vyjadriť plnú podporu spoluhráčkam, ktoré boli nútené reagovať na ďalšiu nešťastnú situáciu spôsobenú ľuďmi, ktorí rozhodujú v RFEF," uviedla Hermosová na sociálnej sieti X.

Podľa španielskeho športového práva sú pritom športovci povinní prijať nomináciu do národného tímu, pokiaľ nenastanú okolnosti, pre ktoré nie sú schopní hrať - napríklad zranenie.

Hráčky žiadajú po odstúpení prezidenta i bývalého trénera Jorgeho Vildu aj výraznú obmenu realizačného tímu - chcú v ňom výraznejšie zastúpenie žien.

Súd s Rubialesom

Samotný Rubiales poprel akékoľvek pochybenie pred najvyšším španielskym súdom. Funkcionár trval na tom, že bozk bol konsenzuálny. To Hermosová poprela a povedala, že federácia na ňu a jej rodinu tlačila, aby prejavila prezidentovi podporu bezprostredne po škandále.

Štátni zástupcovia požiadali sudcu, aby zvážil vydanie zákazu priblížiť sa na vzdialenosť menšiu ako 500 metrov k Hermosovej. Zároveň aj povinnosť dostaviť sa na úrad každých 15 dní, aby sa zabezpečilo, že neutečie z krajiny.

Rubiales oznámil odstúpenie v nedeľu 10. septembra, Medzinárodná futbalová federácia ho suspendovala ešte 27. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok