Hra o Harrym Potterovi zamieri do sveta, prezrádza Rowlingová

TA3 ČTK
31.7.2016 12:04

V Londýne sa uskutočnila svetová premiéra divadelnej hry Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prekliate dieťa). Dej hry sa odohráva 19 rokov po tom, čo románový príbeh Harryho Pottera skončil. Hra sa bude hrať minimálne do decembra 2017, už teraz je však udalosťou roka.

Hra o Harrym Potterovi zamieri do sveta, prezrádza Rowlingová
SITA/AP

Ovácie na pódiu

Na záver predstavenia si na pódiu užívali búrlivé ovácie ako herci, tak aj režisér John Tiffany, autor hry Jack Thorne, ale aj autorka kníh o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová. Podľa Rowlingovej má Harry Potter namierené do celého sveta.

"Rada by som videla toľko Potterových fanúšikov, koľko to len bude možné," uviedla spisovateľka na červenom koberci pred začiatkom predstavenia. Na otázku, či má na mysli vystúpenia na Broadwayi, dodala bez bližších podrobností, že "mieri ešte ďalej". "Dúfame, že hru budú môcť raz vidieť ľudia v mnohých krajinách," uviedla jedna z producentiek Sonia Friedmanovo.

rowling_0a000002-c951-b7be.jpg

Kríza stredného veku sa Potterovi nevyhne

Príprava predstavenia trvala cez dva roky. Päťhodinová hra je rozdelená na dve časti. Scenár, napísaný Thornom na základe príbehu Rowlingovej, sa odohráva 19 rokov po skončení poslednej knihy o čarodejníckom učňovi menom Harry Potter a Dary smrti.

Harry je teraz prepracovaný úradník na ministerstve kúziel, na ktorého dopadá kríza stredného veku. Jeho mladší syn Albus Severus študuje podobne ako v minulosti on na Rokforte a bojuje s tým, že je potomkom slávneho rodu.

V hlavnej úlohe Harryho sa objavuje herec Jamie Parker, Hermionu Grangerovú stvárňuje Noma Dumezweniová a ich kamaráta Rona Weasleyho Paul Thornley. Harryho syna Albusa hrá Sam Clemmett a v úlohe Scorpiusa Malfoya, syna Harryho nepriateľa z detstva Draca Malfoya, sa objavuje Anthony Boyle. Predstavenie vyvolalo u divákov smiech aj slzy. J.K. Rowlingová dúfa, že hra "priláka aj ľudí, ktorí nikdy predtým v divadle neboli".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok