Predvolebné duely: Riešiť sa musí katastrofálny stav ciest aj balík premiérskych tém

ta3/Denis Dufala
19.9.2023 08:00 , Aktualizované: 19.9.2023 11:17

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Jozef Viskupič (Oľano) a Igor Janckulík (KDH).

web-ráno.png
ta3

Informácie o hosťoch

Jozef Viskupič (47) je v úrade ako predseda Trnavského samospravného kraja a je kandidátom za hnutie Oľano a priatelia. Na kandidátnej listine má číslo 5.

Igor Janckulík (55) sa živí ako podnikateľ a je kandidátom za Kresťanskodemokratické hnutie. Do volieb ide s číslom 5.

Podľa Viskupiča je dôležité povedať nielen čo bude pred, ale aj po voľbách. Zmluva so Slovenskom (pozn. red. 10 podmienok, ktoré prezentovalo Oľano a priatelia) "je odkaz voličom aj politickým partnerom. S týmto pôjdeme za vyjednávací stôl (pozn. red. pri tvorbe koalície)."

Podvod na ľuďoch

Podľa Janckulíka je "podvod na ľuďoch" to, keď sa Matovič vzdá mandátu v prospech niekoho iného.

K otázke o podmienkach vstupu do vlády Janckulík poznamenal, že prioritami KDH sú zdravotníctvo, školstvo a podpora rodín. Rovnako nevyznávajú registrované partnerstvá a s tým spojené témy. S politickými subjektmi, ktoré chcú riešiť túto agendu, do parlamentu nepôjdu.

Premiérske témy

Viskupič súhlasil s Janckulíkom, že prioritou budúcej vlády by sa mali stať tri obrovské oblasti, menovite zdravotníctvo, školstvo a sociálne veci. "Tie sa musia stať premiérskou témou," dodal.

"Šiel som do politiky preto, aby som pomáhal ľuďom, ktorým som stále pomáhal. Županka má volá vybavovač,“ tvrdí Janckulík.

Pokračoval, že po vražde Jána a Martiny vystúpil z koalície. V súvislosti so Žilinským samosprávnym krajom spomenul prioritu, ktorou sa musí zaoberať samospráva. Ide o cesty, techniku pre cestárov. Bez toho podľa neho bude čoskoro na cestách kolaps. "Mosty sú v havarijnom stave. Chceli by sme viesť rezort dopravy," dodal.

Poddimenzované samosprávy

Viskupič dopĺňal, že samosprávam bolo sľúbených 200 miliónov eur, nakoniec dostali 108 miliónov. Zabezpečiť by chcel sebavedomejšiu a istejšiu samosprávu.

"Samosprávy, VÚC, obce a mestá odviedli kus roboty, ktorá nebola ocenená. Mrzí ma, že štát s predstaviteľmi krajov nenadväzuje dialóg. Keď nebudú starostovia, primátori a župani, tak štát skolabuje. Musí sa zlepšiť spolupráca so štátom. Smeti, voda, dane idú hore. Odnesú si to ľudia v mestách a obciach,“ vysvetľoval Janckulík.

Obaja kandidáti sa zhodli v riešení zdravotníckej otázky. Hľadajú spôsoby, ako riešiť rušenie zdravotníckych zariadení. Ako príklad Janckulík uviedol konkrétne mesto: "V Námestove má byť zrušená detská pohotovosť. Takto to vyzerá, keď niekto rozhoduje od zeleného stola. Malo by to byť v kompetenciách krajov. Keď štát nevie hľadať riešenie, my sme ho našli," vysvetľuje.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Jozef Viskupič (67 %) ako Igor Janckulík (33 %).

Celý predvolebný duel si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok