Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Kotlebovcov – Ľudovú stranu Naše Slovensko, toto by ste mali vedieť

ta3
12.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom subjekte Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko.

ĽSNS
ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je krajne pravicová nacionalistická mimoparlamentná politická strana, ktorej predsedom je bývalý župan Banskobystrického kraja Marian Kotleba. Ten bol v roku 2022 odsúdený v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou a automaticky tak stratil poslanecký mandát.

Hlavným cieľom strany je podľa ich webovej stránky "vybudovanie hrdého, samostatného a bezpečného štátu, ktorý odstráni sociálnu nespravodlivosť, závislosť na zahraničných korporáciách a vládu oligarchie.“

ĽSNS vznikla v roku 2010, keď Marian Kotleba prebral predchodcu strany, ktorou bola Ľudová strana sociálnej solidarity. Učinil tak po tom, čo jeho stranu Slovenská pospolitosť – Národná strana rozpustili po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR, pretože jej stanovy, program a činnosť boli v rozpore s ústavou.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko získala aktuálnu podobu názvu v roku 2015, predtým bola známa ako Ľudová strana Naše Slovensko.

Program strany

Pilierom programu strany je takzvané Desatoro ĽSNS, v ktorom strana prezentuje hlavné body, s ktorými vstupuje do predčasných volieb:

V ňom ĽSNS tvrdí, že: 

“Donútime politikov niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia, tak, aby vysoká politika viac nebola najorganizovanejšou zločineckou profesiou.

 Cestu k prosperite vidíme v rozumnom hospodárení a nie v neustálom zvyšovaní daní.

• Platy politikov a vysokých štátnych úradníkov stanovíme v závislosti od minimálnej mzdy.

• Všetkým umožníme pracovať.

• Zastavíme privatizáciu zdravotníctva a presadíme jednu štátnu zdravotnú poisťovňu.

• Výchovu a vzdelávanie mládeže postavíme na tradičných národných a kresťanských princípoch a hodnotách.

• Obnovíme potravinovú, hospodársku a energetickú sebestačnosť Slovenskej republiky.

• Slovenské záujmy staviame nad diktát Bruselu, a preto odmietame obmedzovanie suverenity členských štátov Európskej únie, ako aj projekt Spojených štátov európskych.

• Nedopustíme narušenie územnej celistvosti SR a posilníme obranyschopnosť vlasti.

• Za manželstvo budeme vždy pokladať len zväzok muža a ženy.“

Financovanie a reklama

Sociálna sieť Facebook v roku 2017 zablokovala stránky, ktoré priamo alebo nepriamo súviseli so stranou Kotleba – Ľudová strana naše Slovensko. Medzi nimi sa nachádzala aj hlavná stránka subjektu s viac ako 80-tisíc fanúšikmi.

Svoje postoje preto strana komunikuje najmä cez profil lídra Mariana Kotlebu. V období od 10. augusta do 8. septembra 2023 minula facebooková stránka Marian Kotleba na propagáciu 5 149 eur, ukazujú údaje META knižnice.

ĽSNS disponuje transparentným účtom, na ktorom sa k 11. septembru nachádza 3 669,77 eur. Z transakčnej histórie vyplýva, že najviac financií strana vynaložila na propagačné účely vrátane tlače plagátov, mediálneho priestoru v tlači, prenájmu reklamných plôch či výroby reklamných predmetov.

Najviac finančných prostriedkov si na transparentný účet poslala samotná strana z bežného účtu. ĽSNS si takto na transparentný účet od apríla poslala 190-tisíc eur. Prispievajú jej aj priaznivci, väčšinou v stovkách eur. 

Kandidátka strany

Na kandidátke strany sa nachádza 150 mien. Z prvého miesta kandiduje Marek Kotleba, nakoľko je jeho brat Marian Kotleba stále v podmienke. Na druhom mieste kandiduje Rastislav Schlosár, tretie miesto patrí Martinovi Beluskému.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie.

Kandidátka ĽSNS by ta3 on Scribd

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok