Volebná účasť v Žehre bola vysoká. Prebiehali voľby bez komplikácií?

ta3
9.9.2023 13:36 , Aktualizované: 10.9.2023 07:52

V 28 obciach si v sobotu ľudia volili starostu či poslancov. Opakované voľby boli aj v Žehre, kde Najvyšší správny súd vyhlásil minuloročné októbrové voľby za neplatné. Atmosféru z hlasovania práve v Žehre priblížil redaktor Jozef Slivenský so svojím hosťom.

Úvodné komplikácie

Volebnú miestnosť číslo 2 otvorili o hodinu neskôr. Dôvodom bol podľa prednostu tamojšieho obecného úradu Miloša Pacovského fakt, že volebná komisia nebola o 7. hodine kompletná. Vo volebnej miestnosti číslo 1 otvorili na čas.

"Neviem si to inak vysvetliť len tým, že veľa ľudí z tejto komunity žije v Sheffielde a tam je iné časové pásmo. Možno si nestihli prestaviť hodinky, a preto meškali. Voliči ale čakali s pochopením na otvorenie miestnosti, neboli tu žiadne incidenty," priblížil Pacovský.

Nepredpokladá, že by sa voľby skončili neskôr ako o 23. hodine. V obci žije približne 2700 ľudí, väčšinu z nich tvorí rómska populácia. V oboch volebných okrskoch je dohromady približne 1500 oprávnených voličov. Minulý rok bola volebná účasť v Žehre takmer 70 percent.

Obavy pre možné problémy

Voliči podľa Pacovského prichádzajú postupne, do volebnej miestnosti ich však po skúsenostiach z minulého roka púšťajú po skupinkách a čakať musia za plotom. Vstup strážia príslušníci polície aj miestnej občianskej poriadkovej služby.

"Ľudí usmerňujú a vysvetľujú im, čo majú mať pripravené pred vstupom do volebnej miestnosti, zároveň monitorujú situáciu. Boli tu totiž obavy zo strany polície aj obce, že by mohlo dôjsť k narušeniu verejného poriadku. Mali sme stretnutie aj so zástupcami obvodného oddelenia Policajného zboru (OO PZ) SR v Spišských Vlachoch, kde sme si určili problémové oblasti a nastavili riešenie možných situácií," dodal prednosta.  

Témy: Voľby starosta

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok