Hollande odsúdil streľbu v Mníchove, hovorí o teroristickom útoku

ČTK
23.7.2016 08:45

Francúzsky prezident François Hollande označil piatkovú streľbu v Mníchove, kedy osemnásťročný muž zabil deväť ľudí a sám zomrel, za teroristický čin. Podľa neho mal incident v Nemecku zasiať strach. Mníchovská polícia pritom zatiaľ motív útoku nespresnila.

Hollande odsúdil streľbu v Mníchove, hovorí o teroristickom útoku
SITA/AP

Podľa polície nie je možné vylúčiť terorizmus ani čin šialeného strelca. Hollande tiež sľúbil Nemecku francúzsku podporu. "Teroristický útok, ktorý zasiahol Mníchov a pri ktorom bolo zabitých mnoho ľudí, je odporný čin vedený s cieľom vyvolať po iných krajinách aj v Nemecku strach," citoval Hollanda denník Die Welt. Francúzsky prezident podľa denníka oznámil, že bude počas dnešného dňa o udalostiach hovoriť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Berlín sa podľa Hollanda môže spoľahnúť na podporu Paríža. Nemecká polícia zatiaľ nevylučuje žiadnu variantu motívu činu. Podľa denníka Bild policajti počas noci prehľadali byt, v ktorom strelec žil so svojimi rodičmi. Otec útočníka počas noci vypovedal na mníchovskom policajnom riaditeľstve. Susedia popísali Bildu útočníka ako "pokojný typ" človeka. Videli sa s ním ešte deň pred činom. Keď ho neskôr spoznali na záberoch zachytených svedkami streľby, ktoré zverejnili nemecké televízie, uvedomili políciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok