Erdogan sa rozhodol schváliť trest smrti a vyhlásil výnimočný stav

TA3 TASR ČTK
21.7.2016 08:46

Turecký prezident R. T. Erdogan vyhlásil na tri mesiace výnimočný stav. Ten výrazne posilní jeho právomoci a umožní vládnutie pomocou dekrétov. Vyhlásenie prichádza v reakcii na piatkový pokus o prevrat. Čistky odvtedy zasiahli vyše 60-tisíc ľudí.

Podmienky počas výnimočného stavu

Erdogan po schôdzke s ministrami a bezpečnostnými poradcami uviedol, že cieľom výnimočného stavu je chrániť demokraciu v Turecku a nie obmedziť základné slobody. "Cieľom je rýchlo a účinne podniknúť všetky kroky potrebné na odstránenie hrozby voči demokracii, právnemu poriadku a ľudským právam a slobodám... Toto opatrenie nie je v žiadnom prípade proti demokracii, zákonom a slobodám. Naopak, má ich chrániť a posilniť," vysvetlil.

 

Teraz môže Erdogan vládnuť pomocou dekrétov. Počas trvania výnimočného stavu môže byť obmedzené či pozastavené napríklad právo na zhromažďovanie alebo sloboda slova. "Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa budem venovať taktiež tomu, aby som vyčistil ozbrojené zložky od všetkých neduhov," povedal Erdogan.

"Ľudia žiadali trest smrti"

"Svet nie je len Európska únia. Existuje trest smrti v USA, Rusku, Číne a ďalších krajinách? Áno," citovala Erdogana agentúra DPA.

"Ak parlament prijme takéto rozhodnutie, potom je povinnosťou vládnych orgánov vydláždiť cestu pre obnovenie tohto trestu," povedal turecký prezident v Ankare pre televíziu al-Džazíra. Erdogan dodal, že "ľudia vyjadrili túto požiadavku. Vyšli do ulíc a stále opakovali: trest smrti, trest smrti, trest smrti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok