Na vyčíňaní mladíka v nemeckom vlaku sa chce priživiť Islamský štát

ČTK TASR TA3
19.7.2016 12:00

K činu 17-ročného afganského migranta, ktorý v pondelok večer nožom a sekerou zaútočil na cestujúcich regionálneho vlaku do Würzburgu v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, sa prihlásila organizácia Islamský štát.

Zástava Islamského štátu

Tlačová agentúra Amak, ktorá je propagandistickým médiom Islamského štátu, vyhlásila, že útočník bol "bojovníkom" tejto teroristickej organizácie.

Afganský tínedžer, ktorý požiadal o azyl po tom, ako prišiel do Nemecka ako maloletá osoba bez sprievodu dospelých, žil v utečeneckom stredisku v meste Ochsenfurt a neskôr sa ho ujala pestúnska rodina.

Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Islamského štátu - teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi - ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine "Alláhu akbar", čo znamená "Boh je najväčší". Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna je však priskoro hodnotiť, či bol páchateľ členom tejto džhihádistickej sekty, alebo sa zradikalizoval sám.

Rodina z Hongkongu

Útočník sekerou a nožom zranil štyroch ľudí z Hongkongu, z toho dvoch ťažko. Obeťami sú štyria členovia rodiny, 62-ročný muž, jeho 58-ročná manželka, ich 27-ročná dcéra a jej 31-ročný priateľ. Spolu s nimi cestoval aj 17-ročný syn, ktorý zranenia neutrpel.

Páchateľ pri útoku zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil. Útočiaceho migranta polícia pri pokuse o útek z miesta činu zastrelila. Würzburská polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že 14 ďalších pasažierov vlaku utrpelo šok a musela im byť poskytnutá odborná psychologická pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok