Do svetového dedičstva UNESCO sa dostali stavby slávneho Le Corbusiera

TASR
18.7.2016 09:28

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru pridala na Zoznam svetového dedičstva 17 diel francúzskeho architekta švajčiarskeho pôvodu Le Corbusiera, spoluzakladateľa funkcionalizmu.

Do svetového dedičstva UNESCO sa dostali stavby slávneho Le Corbusiera
SITA/AP

Pôvodne malo UNESCO rozhodnúť v sobotu, ale pokus o prevrat v Turecku prerušil jeho zasadnutie v Istanbule. Desať z uvedených stavieb sa nachádza vo Francúzsku, ďalšie sú vo Švajčiarsku, v Belgicku, Nemecku, Argentíne, Japonsku a Indii. Ide napríklad o obytný blok L'Unité d'habitation v Marseille, dominikánsky kláštor La Tourette pri Lyone, Villu Savoye v Poissy, Maison Guiette v Antverpách či indické mesto Čandígarh.

 

"Le Corbusier je jedným z veľkých architektov 20. storočia a jeho práce, postavené aj napísané, mali vplyv na svet a demonštrujú veľké technické a konceptuálne zmeny v modernom hnutí na poli architektúry a urbanizmu," zdôraznilo UNESCO na svojej webovej stránke.

Uviedlo, že diela ako Národné múzeum západného umenia v Tokiu či Dom dr. Curutcheta v argentínskom meste La Plata odrážajú, ako sa moderné hnutie pokúšalo vyrovnať s "výzvami vymýšľania nových architektonických techník, aby reagovali na potreby spoločnosti." Le Corbusier, vlastným menom Charles-Édouard Jeanneret-Gris, sa narodil v La Chaux-de-Fonds vo Švajčiarsku v roku 1887 a v roku 1930 prijal občianstvo Francúzska, kde v roku 1965 aj zomrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok