ONLINE: Turci vydali tisíce zatykačov, ľudia na uliciach lynčovali pučistov

TA3 TASR ČTK
17.7.2016 07:38

Turecká vláda potlačila pokus o štátny prevrat, ktorý uskutočnila armádna frakcia. Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou dni plné výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach.

Online sme ukončili.

22:00 Tisíce Turkov opäť vyšli do ulíc Ankary i ďalších miest, aby dali po piatkovom zmarenom pokuse o prevrat najavo svoju podporu prezidentovi Erdoganovi a jeho strane. Demonštranti držali v rukách tureckú vlajku a zaplavili ankarské námestia Kizilay a Taksim v Istanbule. Tureckí predstavitelia vyzvali obyvateľov, aby zostali ostražití a pokračovali v ochrane tureckej demokracie.

Prezident Recep Tayyip Erdogan obyvateľom odkázal, aby zostali v uliciach až do piatku. Podobné demonštrácie sa uskutočnili aj pred prezidentovou rezidenciou v Istanbule, v prevažne kurdskom Diyarbakire a pobrežných mestách Izmir a Antalya.

istanbul_0a000002-002e-51b7.jpg

20:00 Po neúspešnom pokuse o štátny prevrat v Turecku prezident Recep Tayyip Erdogan avizoval, že preberie s opozičnými stranami v parlamente otázku možného opätovného zavedenia trestu smrti v krajine. Diskusie by mali prebehnúť čoskoro, povedal Erdogan pred svojimi stúpencami v Istanbule. "Nebudeme odkladať toto rozhodnutie dlho. Pretože tí, ktorí sa pokúsia o prevrat v tejto krajine, musia zaplatiť," vyhlásil pred svojou istanbulskou rezidenciou, kde sa počas jeho vystúpenia opakovane objavili z početného davu výzvy: "Chceme trest smrti."

19:30 Počet obetí zmareného pokusu o vojenský prevrat v Turecku sa zvýšil na 290, oznámilo ministerstvo zahraničia. Medzi mŕtvymi je viac ako 190 občanov a cez 100 pučistov, ďalších najmenej 1400 osôb utrpelo zranenia. Podľa tureckej diplomacie nie je pochýb, že za prevratom stáli stúpenci duchovného Fethullah Gülen, ktorý žije v USA. Ten všetky obvinenia odmietol.

18:40 Turecké bezpečnostné zložky sa u istanbulského letiska stretli s pučistami, ktorí sa bránili zadržaniu. Zazneli varovné výstrely, pučisti ich neopätovali a v súčasnej chvíli sú zatýkaní. Strety prebiehali aj na leteckej základni Konya v centrálnej časti krajiny, situácia tam je ale už pod kontrolou.

18:00 Osem príslušníkov tureckej armády, ktorí pristáli s vrtuľníkom Blackhawk na severovýchode Grécka pri hranici s Tureckom a požiadali o azyl, bolo obvinených z ilegálneho vstupu do krajiny. Pilota obvinili z ilegálneho letu do Grécka a ďalších sedem osôb obvinili ako spolupáchateľov.

Podľa právničky obvinení tvrdia, že najprv vôbec nevedeli o piatkovom pokuse o vojenský prevrat. Dostali príkaz prepraviť ranených vrtuľníkom. Čoskoro na to, ako sa o prevrate dozvedeli, strieľala do nich polícia. To ich vystrašilo a preleteli cez hranicu, kde vyslali núdzový signál. Gréci im umožnili pristáť v Alexandrupoli, teda na najbližšom letisku na území Grécka, vysvetlila právnička.

17:10 Nemecká spoločnosť Lufthansa a cestovné kancelárie TUI a Thomas Cook AG po zmarenom piatkovom pokuse o prevrat obnovili svoje lety z Nemecka do Turecka, kde trávi svoju dovolenku 200.000 Nemcov. Lufthansa obnovila lety do Istanbulu, Ankary, Izmire a Bodrumu. Len jediný let medzi Istanbulom a Frankfurtom a medzi Mníchovom a Ankarou bol zrušený, uviedol hovorca spoločnosti. Lety do Turecka obnovila aj nízkonákladová divízia Lufthansy Eurowings.

17:00 Turecké úrady vydali po neúspešnom pokuse o prevrat v krajine zatykač na hlavného vojenského poradcu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, plukovníka Aliho Yaziciho. Bezprostredne nie je jasné, či Yazici zohral nejakú úlohu v pokuse o prevrat alebo ako mohol byť do neho zapletený. Podľa televízie NTV bol zadržaný aj poradca bývalého prezidenta Abdullah Güla, Ismail Güneser.

16:50 Sýrsky vládny denník as-Sawra napísal, že nevydarený vojenský prevrat v Turecku bol zinscenovaný a jeho cieľom bolo poškodiť povesť armády. Denník as-Sawra dodal, že pokus o puč bol komplotom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorým sa "pomstil armáde a zbavil ju aj zvyšnej podpory ľudí".

Sýrsky denník uviedol, že polícia lojálna Erdoganovi "zámerne ponížila a pokorila" príslušníkov armády pred očami ľudu. Erdogan je silným podporovateľom povstalcov, ktorí sa snažia zosadiť prezidenta Bašára Asada v susednej Sýrii. Sýrska vláda pokladá povstalcov za teroristov.

16:30 Moslimský klerik tureckého pôvodu Fethullah Gülen, ktorého Ankara dlhodobo obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát, opätovne odmietol tvrdenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že zohral vedúcu úlohu v neúspešnom pokuse o vojenský prevrat.

V rozhovore pre viaceré denníky, ktorý poskytol, tento niekdajší Erdoganov spojenec žijúci v americkom exile kritizoval pokus časti tureckej armády prevziať kontrolu nad krajinou, keďže podľa neho "nie je možné docieliť demokraciu prostredníctvom vojenskej intervencie". Na druhej strane však povedal, že nedokáže vylúčiť zapojenie svojich prívržencov v Turecku, ktorých podľa vlastných nevie s istotou identifikovať. "Mojím odkazom pre Turkov je to, že nemajú nikdy vnímať priaznivo akúkoľvek vojenskú intervenciu," povedal Gülen podľa denníka New York Times vo svojom sídle v pensylvánskom Saylorsburgu.

16:00 Turecké úrady po zmarenom pokuse o vojenský prevrat znovu otvorili leteckú základňu Incirlik, odkiaľ štartujú vojenské lietadlá k operáciám proti bojovníkom takzvaného Islamského štátu v Sýrii a v Iraku. Koalícia na čele s USA tak mohla obnoviť operácie proti islamistom, oznámil hovorca Pentagonu Peter Cook.

Základňa je podľa Cooka však aj naďalej bez dodávok elektrickej energie z komerčných sietí a Američania sa musia spoliehať na prúd z generátorov. Čoskoro by sa všetko malo vrátiť do normálu.

15:50 Americký minister zahraničia John Kerry povedal svojmu tureckému náprotivkovi Mevlutovi Çavusogluovi, že tvrdenie, ktoré naznačuje možnú účasť Spojených štátov na nevydarenom puči v Turecku škodí vzájomným vzťahom. Podľa Kerryho musí mať Turecko pre vydanie duchovného Fethullaha Gülena spoľahlivý právny základ a predložiť dôkazy.

15:30 Vojaci, ktorí sa pokúsili o štátny prevrat v Turecku, boli týraní a dokonca lynčovaní. Tieto nepotvrdené správy priniesli turecké médiá.

14:45 Celkovo už úrady nechali zatknúť okolo 6000 ľudí. Väčšinou sa jedná o príslušníkov armády, sudcov a prokurátorov. "Veľké upratovanie" bude podľa ministra spravodlivosti Bozdaga naďalej pokračovať.

Medzi vysokými predstaviteľmi armády, ktorých turecké úrady v súvislosti s nevydareným pučom zadržali, je tiež generál Bekir Ercan Van, veliteľ juhotureckej leteckej základne Incirlik, odkiaľ štartujú vojenské lietadlá Američanmi vedenej koalície k operáciám proti takzvanému Islamského štátu v Sýrii a v Iraku.  Spolu s ním zatkli aj desať jeho vojakov vrátane dôstojníka.

Pučisti sa totiž zmocnili šiestich stíhačiek F-16 a odleteli údajne z leteckej základne v juhotureckom Diyarbakire, preleteli nad Istanbulom a Ankarou a následne pristáli na základni pri stredotureckom mesta Malatya.

Stroje už sú ale v moci časti armády vernej tureckej vláde. V noci nad Istanbulom hliadkovalo päť stíhačiek F-16 z leteckej základne Eskişehir s pilotmi vernými vláde a prezidentovi Erdoganom.

14:20 "Chceme, aby v Turecku plne fungoval právny štát," uviedol francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault. "Puč nie je bianko šekom pre pána Erdogana. Nemôžu nasledovať čistky," dodal.

Ministri zahraničia Európskej únie, ktorí sa stretnú v pondelok v Bruseli, podľa neho v spoločnom vyhlásení zopakujú, že Turecko musí dodržiavať európske demokratické princípy.

14:10 Ruský prezident Vladimir Putin sa telefonicky spojil s tureckým náprotivkom Erdoganom, pričom odsúdil neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku ako neprípustné a protiústavné konanie.

Putin povedal Erdoganovi, že vedenie v Moskve je zásadne proti takémuto násiliu voči štátu, a ohľadne usmrtenia ľudí pri udalostiach v Turecku mu vyjadril svoju sústrasť.

12:40 "Rozhodli sme o všetkých potrebných opatreniach. Máme všetko pod kontrolou. Nie je dôvod sa obávať," napísal turecký vicepremiér Mehmet Simsek v príspevku na twitteri, ktorý adresoval predovšetkým zahraničným investorom.

 

 

Aké "opatrenia" vláda po konzultácii s centrálnou bankou prijala, ale vicepremiér nespresnil. Politická stabilita Turecka ale podľa neho po neúspešnom puči posilnila.

Úrady v súvislosti s pučom zadržali už okolo 6000 ľudí. Podľa zdroja agentúry Reuters zostáva v Istanbule niekoľko skupín, ktoré sa odmietajú vzdať, nepredstavujú však už žiadne riziko.

Ostatné turecká mesta sú plne pod kontrolou vlády. Zatiaľ unikajú niektorí vysoko postavení členovia armády, chytia ich ale veľmi skoro, dodal zdroj z radov vysoko postavených predstaviteľov krajiny.

11:15 Šéf sudcovských odborov Mustafa Karadag povedal, že polícia zatýka nielen sudcov a prokurátorov podozrivých z účasti na pokuse o prevrat, ale aj kritikov režimu, ktorí s vojenským pučom nemajú nič spoločné.

Turecký parlament pred časom schválil kontroverznú reformu súdnictva. Na jej základe by sa mal znížiť počet členov Štátnej rady a kasačného súdu, ďalšieho z najvyšších orgánov tureckej justície. Už vtedy opozícia kritizovala údajnú snahu vlády odstrániť z funkcií sudcov, ktorí kritizujú AKP a prezidenta Erdogana a na ich miesto dosadiť lojálne osoby. Zákon zatiaľ nenadobudol platnosť.

11:00 V Turecku pokračujú v zatýkaní v radoch justície i armády. Vo väzbe skončilo ďalších 52 armádnych dôstojníkov a na 53 sudcov a prokurátorov bol vydaný zatykač. Podľa miestnych médií úrady vydali celkovo 140 zatykačov na pracovníkov justície. Väčšina z nich pochádza z Istanbulu.

Zatknutí už boli dvaja sudcovia ústavného súdu. Úrady vinia zadržaných z účasti na pokuse o puč a z členstva v teroristickej organizácii vedenej duchovným Fethullahom Gülenom. Polícia po celej krajine vykonala množstvo domových prehliadok.

Už v sobotu úrady po zmarenom pokuse o vojenský prevrat odvolali z funkcie 2745 sudcov a prokurátorov. Turecko má celkovo asi 14.500 až 15.000 sudcov.

9:20 Približne 1200 priaznivcov tureckého prezidenta Erdogana sa zúčastnilo na demonštrácii v uliciach Viedne. Pochod v hlavnom meste Rakúska, organizovalo politické zoskupenie Zväz európskych tureckých demokratov blízke Erdoganovi.

Demonštrácia bola podľa vyjadrenia polície pokojná s výnimkou jedného incidentu na ulici Mariahilfer Strasse, pri ktorom účastníci zničili vonkajšie sedenie kurdsko-tureckej reštaurácie. Demonštranti pokrikovali heslá Türkiye (Turecko) či Alláhu akbar (Boh je najväčší), ale aj slogany proti Erdoganovmu protivníkovi, kazateľovi Fethullahovi Gülenovi, ktorý žije v americkom exile.

8:50 Americké ministerstvo zahraničia vyzvalo občanov Spojených štátov, aby prehodnotili svoje plány na prípadné cesty do Turecka. Ministerstvo zahraničia USA uviedlo, že by sa Američania mali vyhnúť predovšetkým návšteve juhovýchodného Turecka. Vyhýbať sa majú tiež veľkým davom ľudí, zvlášť v obľúbených turistických letoviskách.

Po potlačenom puči hrozí americkým občanom v Turecku zvýšené nebezpečenstvo zo strany teroristických skupín, oznámila americká diplomacia. "Medzinárodné a miestne teroristické organizácie si úmyselne vyberajú za cieľ amerických a ďalších zahraničných turistov," varovalo ministerstvo zahraničia USA.

Podobné varovanie vydala tiež česká diplomacia. Ministerstvo zahraničia ČR uviedlo, že neodporúča občanom cestovať do Ankary, Istanbulu a juhovýchodu krajiny. V ostatných regiónoch majú ľudia zachovať maximálnu opatrnosť. Majú sa napríklad vyhýbať miestam s väčším počtom ľudí, napríklad trhoviskám.

7:40 Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že prípad ôsmich tureckých vojakov, ktorí utiekli do Grécka, bude preskúmaný v súlade s medzinárodným azylovým právom a dohodami o ľudských právach.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu na twitteri uviedol, že muži budú z Grécka skutočne vyhostení. Potvrdil mu to vraj telefonicky jeho grécky náprotivok. Grécko ale formálne tento krok zatiaľ nepotvrdilo.

Grécky premiér Tsipras v telefonickom rozhovore tureckému prezidentovi Erdoganovi povedal, že Grécko posúdi prípad tureckých vojakov "rýchlo". Právnici v gréckej televízii ale vyhlasovali, že by to mohlo trvať aj niekoľko týždňov.

7:30 Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu oznámil, že ôsmich účastníkov neúspešného puču, ktorým sa podarilo utiecť vo vojenskej helikoptére do susedného Grécka, už "čoskoro" vydajú do Turecka. V telefonickom rozhovore mu to sľúbil jeho grécky rezortný kolega Nikos Kotzias.

Osem vzbúrencov uniklo na vojenskom vrtuľníku do Grécka, kde požiadali o azyl. Podľa veľvyslanectva Tureckej republiky v SR sú turecké úrady v kontakte s gréckymi partnermi a snažia sa vyrokovať ich vydanie.

blackhawk_0a000002-193f-9ef2.jpg

7:00 Desaťtisíce ľudí oslavovali v tureckých mestách potlačenie pokusu o vojenský prevrat a držali "hliadky pre demokraciu". Turecká televízia odvysielala zábery na jásajúce davy s tureckými vlajkami z metropoly Ankary. "Milujem Turecko", "Obdobie prevratov skončilo", skandovali účastníci zhromaždenia. Tlačová agentúra Dogan napísala, že v meste Adapazari v severozápadnom Turecku vyšlo do ulíc 75.000 ľudí.

Úrad prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyzval už skôr občanov, okrem iného prostredníctvom sms správ, aby neopúšťali ulice, a zabránili tak ďalšiemu možnému pokusu o prevrat.

vlajkka_0a000002-18b5-d755.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok