Mladíci Grigar a Migorodský sa stali majstrami sveta vo vodnom slalome

SITA TA3
16.7.2016 12:36

Slovensko získalo na svetovom šampionáte pretekárov do 23 rokov a juniorov vo vodnom slalome v poľskom Krakove viaceré cenné kovy.

Mladíci Grigar a Migorodský sa stali majstrami sveta vo vodnom slalome
SITA/Radoslav Maťaš

Bezchybný Grigar

Jakub Grigar sa stal majstrom sveta K1 v kategórii mužov do 23 rokov. Stále iba 19-ročný Lipták potvrdil úlohu favorita, keď v piatok ovládol aj semifinále. Jakub Grigar v Krakove predviedol bezchybnú jazdu a ako jediný z desiatich finalistov dosiahol čas pod 80 sekúnd. Jeho úspech podčiarkol ziskom bronzovej medaily Andrej Málek, ktorý za strieborným Talianom Zenom Ivaldim zaostal o 55 stotín sekundy. Nebyť dvojsekundovej penalizácie za dotyk na tretej bránke, tak mohol získať striebro.

Jakub Grigar bude v auguste reprezentovať Slovensko na olympiáde v brazílskom Riu de Janeiro. "Veľmi ma potešilo, že som triumfoval s náskokom viac ako troch sekúnd. Sú to krásne pocity. Jazda mi celkom vyšla, niekedy sa mi darilo a ani som nevedel ako. Niektoré bránky som musel riskovať a vyšlo to. Nečakal som to, pretože sa mi celý týždeň nejazdilo veľmi dobre."

Mentálne náročné

Zlato spred roka sa podarilo zopakovať v C1 juniorov Markovi Mirgorodskému. Sedemnásťročný Lipták tiež absolvoval trať bez zaváhania a pred druhým Čechom Matyášom Lhotom mal v cieli náskok 2,68 sekundy. "Po mentálnej stránke to boli náročné preteky, fyzicky som bol dobre pripravený. Jazda mi celkom vyšla, nechcel som totiž opäť urobiť chybu v dolnej časti ako v piatok v semifinále. Z titulu majstra sveta mám veľkú radosť," povedal po pretekoch Mirgorodský.

Po dvoch zlatých medailách sa zračila spokojnosť na tvári trénera oboch úspešných jazdcov Tomáša Mráza: "Dúfali sme v tento výsledok, aj keď vo vodnom slalome sa môže stať kadečo. Chalani už v kvalifikácii a semifinále ukázali, že na to majú. Obrovská spokojnosť s výsledkom."

Dvojici junioriek Simone Macekovej a Soni Stanovskej nevyšlo finále C1 ideálne a z Krakova odídu bez individuálnej medaily. Maceková skončila na 5. mieste, Stanovskú klasifikovali na 7. pozícii. Finále K1 juniorov vyhral Ukrajinec Ruslan Pestov, Slovák Radoslav Miko skončil piaty a Adam Gonšenica deviaty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok