Po schôdzke s kráľovnou má prázdny diár. Cameron sa rozlúčil aj žartovaním

TA3 ČTK
13.7.2016 13:56

Odchádzajúci britský premiér sa rozlúčil s parlamentom. Posledné interpelácie, ktorým David Cameron čelil, sa z veľkej časti niesli v žartovnom tóne. Premiér povedal, že má po stretnutí s kráľovnou mimoriadne prázdny denný program.

Obhajoval výsledky vlády

V odpovediach poslancom ale tiež obhajoval výsledky svojej vlády a vyslovil sa pre udržanie čo najužších vzťahov s Európskou úniou i po Brexite. Theresa Mayová je podľa Camerona veľmi schopná vyjednávačka, ktorá dokáže zabezpečiť, že vzťahy medzi Londýnom a zostávajúcimi 27 štátmi EÚ zostanú čo najužšie.

"Lamanšský prieliv sa po referende (o odchode z EÚ) o nič nerozšíril," povedal Cameron. Podľa neho je potrebné tiež zabezpečiť, že aj po Brexite zostane zachovaný režim zjednodušeného cestovania medzi Severným Írskom a Írskom.

Menej bezdomovcov, viac sociálnych bytov

Cameron označil za jeden zo svojich osobných úspechov legalizáciu sobášov homosexuálov v Británii. Jeho kabinet sa podľa neho tiež postaral o zníženie počtu bezdomovcov a pokročil pri budovaní sociálnych bytov, aj keď v tejto oblasti je podľa Camerona potrebný ďalší pokrok.

Premiér tiež poďakoval britským vojakom, ktorí sa podieľajú na boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Podľa neho odvádzajú výnimočne dobrú prácu, napriek tomu je ale treba počítať s tým, že ich nasadenie na Blízkom východe potrvá ešte dlho. Značná časť prejavu mala humorný tón.

Cameron napríklad odmietol ponuku na to, aby sa stal novým manažérom národného futbalového tímu, ktorý neuspel na nedávnych majstrovstvách Európy. Žartoval tiež na adresu opozičných labouristov ohľadne toho, že aj keď labouristi volajú po väčšom zastúpení žien v politike, konzervatívci teraz budú mať druhú premiérku, zatiaľ čo labouristi zatiaľ do najvyššej vládnej funkcie nikdy ženu nenominovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok