Vo Veľkej Británii triumfoval Hamilton, štart poznačil dážď

TA3 SITA
10.7.2016 17:19

Domáci jazdec Lewis Hamilton sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Veľkej Británie Formuly 1 na okruhu v Silverstone. Úradujúci majster zavŕšil zlatý domáci hetrik, v Silverstone triumfoval aj vlani a predvlani.

Rosberg naďalej lídrom

Lídrom šampionátu je aj po nedeli Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg, Nemec však má pred Britom už len štvorbodový náskok. Rosberg v nedeľu skončil na druhom mieste s mankom necelých sedem sekúnd a tretiu priečku obsadil Holanďan Max Verstappen, ktorý za víťazným Hamiltonom zaostal o niečo vyše osem sekúnd.

Na bodovaných priečkach sa umiestnili aj Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Sebastian Vettel a Daniil Kvjat. Nasledujúce preteky F1 sú na programe o dva týždne - na jazdcov čaká Veľká cena Maďarska na okruhu Hungaroring pri Budapešti.

V boxoch bolo rušno

Tesne pred začiatkom pretekov pokropili okruh v Silverstone dažďové prehánky a organizátori rozhodli o tom, že pred monopostami bude najskôr na trati safety car, ktorý zotrval na okruhu počas úvodných kôl. Po reštarte pretekov viedol Hamilton pred Rosbergom a Verstappenom. Už v 6. kole bolo v boxoch mimoriadne rušno a jazdci "prezúvali".

Približne po tretine pretekov musel odstúpiť Švéd Marcus Ericsson, ktorý mal nehodu počas sobotňajšej kvalifikácie. Vzápätí sa Verstappen dostal pred Rosberga a okupoval druhú pozíciu. Dopredu sa predieral aj Ricciardo z Red Bullu, v 22. kole bol priebežne štvrtý. Po 30. kole začal Rosberg dorážať na Verstappena, Holanďan sa úspešne bránil takmer desať kôl, no potom Nemcovi z Mercedesu prepustil druhú priečku.

Komisári následne potrestali Vettela za incident s Massom päťsekundovou penalizáciou. Štyri kolá pred koncom mal Hamilton vyše desaťsekundový náskok a takmer isté víťazstvo. V súboji o druhé miesto napokon uspel Rosberg, a to aj napriek problémom s prevodovkou v závere pretekov.

Výsledky VC Veľkej Británie: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:34:55,831 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +6,911 s, 3. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +8,250, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +26,211, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +1:09,743 min, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:16,941 

Poradie MS (po 10 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 171 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 167, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 106, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 100, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 98, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 87

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok