V Andorre triumf Dumoulina, Sagan víťazom rýchlostnej prémie

TA3 TASR SITA
10.7.2016 17:27

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom rýchlostnej prémie na trase nedeľňajšej 9. etapy Tour de France a zásluhou 20 bodov si výrazne polepšil v boji o zelené tričko.

V Andorre triumf Dumoulina, Sagan víťazom rýchlostnej prémie
SITA/AP

Etapa pozná svojho kráľa

Prvý zo štyroch dojazdov do kopca na 103. ročníku cyklistickej Tour de France ovládol Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin.

Dumoulin v záverečnom zmoknutom stúpaní 9. etapy predviedol parádne vyše 10 km dlhé sólo a zvíťazil s náskokom približne 40 sekúnd pred portugalsko-poľským duom Rui Costa (Lampre-Merida) - Rafal Majka (Tinkoff). Štvrtý prišiel do cieľa Španiel Daniel Navarro z Cofidisu (+1:39 min).

Nedeľňajšia tretia pyrenejská etapa s prívlastkom kráľovská mala štart vo španielskom Vielha Val d'Aran a cieľ po 184,5 km v andorrskom Arcalise vo výške 2240 m. Jazdci museli prekonať takmer 5000 výškových metrov, v závere im život strpčovali okrem nespratných fanúšikov aj dažďové prehánky, v cieli padali dokonca krúpy. Obhajca celkového triumfu Christopher Froome prišiel do cieľa s väčším odstupom, ale bezpečne si udržal žlté tričko lídra pretekov.

Sagan víťazom šprintu

Na trase 9. etapy bolo päť kategorizovaných stúpaní, z toho to posledné do Arcalísu do výšky 2240 m malo dĺžku 10,1 km s priemerným sklonom terénu 7,2%. V nedeľu dal výrazne o sebe znať aj Peter Sagan. Slovenský cyklista sa stal víťazom rýchlostnej prémie a zásluhou 20 bodov si výrazne polepšil v boji o zelené tričko.

Sagan predviedol víťazný špurt v hlavnom meste Andorry 46,5 km pred cieľom náročnej pyrenejskej etapy a na rozdiel 7 bodov sa priblížil lídrovi bodovacej súťaže Britovi Markovi Cavendishovi. Slovenský šprintérsky líder tímu Tinkoff sa zároveň posunul pred Nemca Marcela Kittela na druhé miesto v súboji o zelený dres. Cavendish a Kittel na tejto prémii nebodovali.

Sagan bol v tom čase jedným z 20 cyklistov v úniku, jazdci v ňom mali v čase rýchlostnej prémie náskok 10 minút pred hlavným poľom. Slovenský cyklista jazdiaci v dúhovom drese svetového šampióna po splnenej rýchlostnej missii takticky "zvesil nohy" a nechal sa dostihnúť hlavným poľom favoritov, kde udával tempo Sky so žltým Froomom.

Sagan sa tam dlhší čas udržal, zatiaľ čo ďalší šprintéri boli približne 12 minút za ním. Z Froomovej skupiny si vystúpil až približne 6 km pred cieľom. Oveľa horšie dopadol Saganov tímový kolega a líder pre celkovú klasifikáciu Alberto Contador, ktorý musel odstúpiť z pretekov.

Ku konci vpredu Majka aj Navarro

Belgičan Thomas de Gendt (Lotto Soudal) zaútočil a ovládol "dvojkovú" prémiu na Côte de la Comella (1 347 m) na 143. km etapy. Neskôr sa Belgičan opäť stiahol a vpredu zostala silná osmička v zložení Thibaut Pinot (FDJ), Rafal Majka (Tinkoff), Diego Rosa (Astana), Mathias Frank (IAM Cycling), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Daniel Navarro, George Bennett (LottoNL-Jumbo) a Winner Anacona (Movistar).

Na predposlednom vrchole dňa Col de Breixalis (1796 m) bol prvý Francúz Pinot a vďaka zisku 10 bodov sa stal novým lídrom vrchárskej súťaže. Päťnásť kilometrov pred cieľom boli aktívni vpredu Poliak Majka a Španiel Navarro, potom sa utrhol Holanďan Tom Dumoulin a na začiatku 10,1 km dlhého cieľového stúpania mal polminútový náskok pred prenasledovateľmi. Ten neskôr ešte zvýšil na 50 sekúnd a napriek silnému dažďu v etapovej koncovke aj udržal.

V pondelok 11. júla si pelotón Tour de France v Andorre vychutná prvý z dvojice voľných dní. 

Výsledky

9. etapa (Vielha Val d´Aran - Andorre Arcalis, 184,5 km): 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 5:16:24 h, 2. Rui Costa (Portug.) Lampre-Merida, 3. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff - obaja +38, 4. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis, Solutions Crédits +1:39. 

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 204 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff 197, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx - QuickStep 182, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 112, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 90, 6. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 89

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok