Americká polícia použila robota k zabitiu útočníka, zásah vyvoláva diskusiu

TA3 ČTK
8.7.2016 22:56

Polícia v Dallase sa stala zrejme prvým policajným útvarom v Spojených štátoch, ktorý s pomocou robota usmrtil útočníka. Zhoduje sa na tom niekoľko expertov.

Jeden z nich, Peter Singer z analytickej organizácie New America, však upozornil, že podobnú taktiku používali americkí vojaci v Iraku proti povstalcom. Televízia NBC News nevylučuje, že nasadenie robota k zabitiu strelca môže vyvolať diskusiu o etických a právnych otázkach. O tom, že policajti v Dallase použili možno vôbec prvýkrát v USA robota k usmrteniu, napísala na twitteri napríklad profesorka práv z Kalifornskej univerzity Elizabeth Johová.

Rovnaký názor zastáva aj Singer, ktorý pripomenul, že vo svojej knihe Wired for War (Pripojený do vojny) z roku 2009 píše o podobnej taktike amerických vojakov v Iraku. V knihe sa odvoláva na svedectvo jedného z vojakov, podľa ktorého robot odpaloval proti útočníkom protipechotné míny. Portál Popular Science uviedol, že americká polícia už niekoľkokrát použila robota na to, aby dostala páchateľa z jeho skrýše, robot pri tom ale zrejme nikdy nezabíjal. Urobila tak už aj polícia v Dallase, keď útočník vlani napadol jednu z policajných staníc. Útočníka polícia vtedy zastrelila.

Terajší zásah v Dallase môže vyvolať otázky, ako bude polícia roboty v budúcnosti používať. Polícia na tlačovej konferencii uviedla, že toto bolo jediné možné riešenie, ako útočníka zlikvidovať bez ohrozenia ďalších policajtov.Za políciu sa už postavil odborník na policajné právo Seth Stoughton. "Ak niekto začne na políciu strieľať, tak tá tým, všeobecne povedané, získava súhlas k tomu, aby proti tejto hrozbe zasiahla opätovaním paľby, útočníka pobodala či prešla vozidlom," povedal Stoughton. "Akonáhle je použitie smrtiacich síl ospravedlnené, potom metóda, ako sa tak urobí, nie je podľa môjho názoru právne relevantná," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok