Britské vojačky už môžu bojovať na fronte, krajina ruší zákaz

ČTK
8.7.2016 22:03

Británia ruší nariadenie, ktoré zakazovalo ženám slúžiacim v armáde pôsobiť vo frontovej línii. Na summite NATO vo Varšave to oznámil premiér David Cameron. V bojovej línii už môžu teraz slúžiť aj ženy v armádach USA, Kanady, Austrálie či Izraela.

Britské vojačky už môžu bojovať na fronte, krajina ruší zákaz
SITA/AP

"Je veľmi dôležité, aby naše ozbrojené sily boli na špičkovej úrovni a aby odrážali spoločnosť, v ktorej žijeme," uviedol podľa agentúry AP Cameron. Rozhodnutie vraj prijal na základe odporúčania veliteľa generálneho štábu, generála Nicka Cartera.

V platnosti by malo vojsť, "akonáhle to bude možné". Doteraz mohli britské vojačky slúžiť v armáde ako bojové pilotky, námorníčky a pôsobiť mohli tiež v ponorkách. Priamo na fronte mohli slúžiť iba v pomocných funkciách, napríklad ako pyrotechničky alebo zdravotníčky. Nemohli byť ale členkami pechoty a iných ozbrojených jednotiek, ktoré sa zúčastňujú priamych bojov zblízka.

Podľa armádneho prieskumu by súčasné fyzické testy potrebné pre vstup do bojovej pechoty splnilo ale len päť percent zo zhruba 7000 žien slúžiacich v britskom vojsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok