Obštrukcia koalície odložila schôdzu, Kaliňák príde na rad až v septembri

TA3 TASR SITA
6.7.2016 06:42

Poslanci mali odvolávať predsedu vlády Roberta Fica a následne aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Napokon sa však k ani jednému bodu vôbec nedostali.

Opozícia nemôže byť sama uznášaniaschopná

Odvolávanie predsedu vlády Roberta Fica sa odkladá na štvrtok ráno. Ani na druhý pokus sa totiž v rokovacej sále Národnej rady SR neprezentovalo dostatok poslancov na to, aby bol parlament uznášaniaschopný. O 10. hodine ich bolo 56, po hodinovom prerušení 66, minimum je pritom 76.

Opozícia sama uznášaniaschopnosť zabezpečiť nemôže. Koalícia jej dodala len toľko hlasov, koľko chýba do kvóra, ak by tu boli všetci opoziční poslanci do nohy.

"Strach je veľký. Toto je nová kultúra rokovania v parlamente? V sále sedelo asi 130 poslancov, ale odmietli sa prezentovať. Máme pochybnosť, či je tento krok v súlade s ústavou," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Podľa jej slov sa poslanci prezentujú aj tým, že sa podpíšu do listiny. "Prijímajú teda všetky benefity z toho, že sú v NR SR, ale pracovať odmietajú. Dôrazne vyzývame koalíciu, aby sa vrátila ku svojej práci," apelovala Blahová.

Aj podľa Daniela Lipšica je konanie koalície prejavom strachu. "Naplánovať schôdzu na deň, keď je Fico mimo SR, si nedovolil ani Vladimír Mečiar. A nikdy nebolo otvorenie schôdze podmieňované prítomnosťou všetkých poslancov. Podľa ústavy má 30 poslancov právo zvolať schôdzu a tá sa konať musí. NR SR je povinná prerokovať takýto bod programu, koalícia teda koná zjavne v rozpore s ústavou," dodal Lipšic.

Pokračovanie s Kaliňákom

Koaliční poslanci trvajú na tom, že tu mali byť všetci opoziční členovia snemovne, aj keď schôdzu iniciovali len SaS a OĽaNO-NOVA. "Ja si pamätám, keď sme boli my v opozícii a iniciovali sme mimoriadnu schôdzu, boli sme zvolaní aj zo služobných ciest. Je to neúcta voči občanom a daňovým poplatníkom, keď niekto zvolá schôdzu a ani na ňu nepríde," povedala poslankyňa Jana Vaľová zo Smeru.

V stredu od 14. hodiny mala pokračovať prerušená schôdza venovaná odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Andrej Danko však prerušil schôdzu o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka a odložil ju na záver riadnej schôdze NR SR v septembri. Dankovi jeho návrh odobrili poslanci vládnej koalície. Naopak opoziční poslanci protestovali skandovaním „Hanba!“ a búchaním o stoly v rokovacej sále.

Rovnako vo štvrtok ráno Danko navrhne, aby poslanci na september presunuli aj odvolávanie premiéra Roberta Fica. Septembrová schôdza zákonodarného zboru sa má začať 6. septembra.

Trest za Bašternáka

Fica a Kaliňáka chce opozícia odvolať pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka.

Minister je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Premiér má zase podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie. Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Schôdza ku Kaliňákovi sa začala ešte vo štvrtok 30. júna. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok