Bangladéš smúti za obeťami, OSN pomôže krajine proti extrémizmu

TA3 TASR
3.7.2016 08:19

V Bangladéši sa začal dvojdňový štátny smútok po vyčíňaní islamistov v reštaurácii. Pamiatku obetí si uctia aj v krajinách, odkiaľ pochádzali obete útoku. Väčšina z obetí boli cudzinci vrátane Talianov, Japoncov, jednej Indky a Američana.

Japonská vláda poslala svoj letecký špeciál do Bangladéša, aby odtiaľ evakuoval rodinných príslušníkov siedmich japonských občanov, ktorí sa v piatok stali obeťou teroristického útoku na reštauráciu v Dháke. Po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostného kabinetu o tom v Tokiu informoval šéf japonskej diplomacie Fumio Kišida.

Japonský premiér Šinzó Abe na schôdzke deklaroval, že Japonsko bude v "spolupráci s medzinárodným spoločenstvom podnikať všetky dostupné kroky na vykorenenie terorizmu". Pripravenosť podporiť Bangladéš v jeho snahách zabrániť šíreniu násilného extrémizmu vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Panovo vyhlásenie vyjadruje nádej, že "tí, ktorí stoja za týmto zločinom, budú identifikovaní a potrestaní". Zdôraznil tiež nutnosť zosilniť regionálne a medzinárodné opatrenia v oblasti boja s terorizmom.

Prepad obľúbenej reštaurácie v Dháke si vyžiadal životy 20 rukojemníkov a dvoch policajtov. Zastrelených bolo aj šesť útočníkov. Očití svedkovia informovali, že útočníkov mohlo byť päť až osem. Smrť svojich občanov potvrdili Taliansko, Japonsko, India i USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok